Domowy mus jabłkowy

Domowy mus  jabłkowy

Zdjęcie - Domowy mus  jabłkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ok. 2 kilo jabłek - obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w ćwiartki - można użyć: jonagold, golden delicious, antonówka, papierówka, szampion

4 długie paski skórki z cytryny (wyszorowanej i przelanej wrzątkiem)

sok z jednej cytryny

200 ml wody

60 g ciemnego cukru trzcinowego

60 g białego cukru trzcinowego albo zwykłego buraczanego

ok. 5 cm kawałka cynamonu

1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki włożyłam do dużego garnka. Przykryłam i doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam ogień do minimum i dusiłam około pół godziny.

Następnie wyjęłam z garnka cynamon i skórkę, ostudziłam mus i rozgniotłam do tłuczkiem do ziemniaków, ale wolę "grudkowaty", wiec starałam się nie przesadzić.

Zapakowałam mus do słoików, zakręciłam dokładnie i pasteryzowałam (w garnku z gorącą wodą). Nadaje się także do mrożenia. Można też od razu go zjeść. Jest idealnym dodatkiem do ryżu na mleku, placków, naleśników.

Applesauce - przepis znaleziony w sieci.

Kategorie przepisów