Domowy makaron ze szparagami i masłem estragonowym

Domowy makaron ze szparagami i masłem estragonowym

Na te wiosenne rarytasy czekamy cały rok, wiosną aż kipią smakiem i zaskakują chrupkością, od maja zapełniają warzywne stragany ciesząc oko każdego roślinożercy. Nie sposób obojętnie przejść obok stojących na baczność pęczków białych i zielonych szparagów, zawsze ostatecznie lądują w moim koszyku. Szparagi są wdzięcznym produktem, jeśli tylko ich nie rozgotujemy to pasują właściwie do wszystkiego. Ja na początku sezonu muszę nimi zaspokoić pierwotny głód w wersji najprostszej, to znaczy gotuję je al dente, polewam masłem, posypuję parmezanem lub prażonymi migdałami, a to po to żeby później móc już do woli eksperymentować. Zielone szparagi nie wymagają obierania, obieram tylko te białe, szparaga należy nagiąć mniej więcej w 1/3 długości i sam pęknie w miejscu nadającym się do spożycia, końcówki zachowujemy do sosu. Od jakiegoś czasu, nazwijmy to dość krótkiego, dysponuję maszynką do makaronu, nie mogłam więc się powstrzymać przed połączeniem domowego makaronu z klasykiem wiosny.
Zdjęcie - Domowy makaron ze szparagami i masłem estragonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 60 min


Domowy makaron
200 g mąki pszennej najlepiej 00
2 żółtka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy
ok 1/4 wody

Masło estragonowe

100 g masła
1-2 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu
2 łyżki białego wina
2 łyżeczki soku z cytryny
1 filiżanka listków estragonu
sól i świeżo zmielony pieprz


Dodatkowo pęczek szparagów parmezan

Przygotowanie:
1. Makaron - na stolnicy tworzymy kopczyk z mąki, dodajemy sól, jajka i żółtka oraz oliwę, zagniatamy mąkę do wewnątrz, stopniowo dolewamy wodę, możliwe że nie zużyjemy całej. Kiedy ciasto połączy się w sprężysta kulę zawijamy w folię i odkładamy na ok 1/2-1h. 2. Następnie dzielimy ciasto na 4 części, każdą spłaszczamy i: albo przypuszczamy przez maszynkę do makaronu ( polecam, znacznie poprawia komfort pracy i jakość makaronu) lub w ostateczności pieczołowicie wałkujemy na stolnicy podsypując mąką, następnie tniemy makaron w dowolny sposób 3. Gotowy makaron pozostawiamy do lekkiego podsuszenia, przesypując go mąką 4. Szparagi, odłamujemy końcówki jak pisałam powyżej, resztę szparaga tniemy obieraczka do warzyw na tzw. taggiatell, następnie gotujemy w osolonym wrzątku ok 1 min, natychmiast odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem 5. Sos - końcówki szparagów kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w maśle ok 15 minut, na wolnym ogniu żeby masło nie zaczęło się rumienić, masło ma jedynie się zaromatyzować, odcedzamy, końcówki nie będą już potrzebne, następnie ostudzone masło włożyć do pojemnika blendera dodać oliwę, miód, sok z cytryny, wino, estragon, szczyptę soli, wszystko zmiksować na gładki sos 6. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku ok 1,5 - 2 min, podajemy z sosem, szparagami i startym parmezanem


Zdjęcie - Domowy makaron ze szparagami i masłem estragonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowy makaron ze szparagami i masłem estragonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowy makaron ze szparagami i masłem estragonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowy makaron ze szparagami i masłem estragonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowy makaron ze szparagami i masłem estragonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowy makaron ze szparagami i masłem estragonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Domowy makaron ze szparagami i masłem estragonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów