Domowy Kopiec Kreta

Domowy Kopiec Kreta
Wiadomo, że lepszy domowy niż kupny ;)
Spróbujcie koniecznie ponieważ smak nie odbiega za bardzo od oryginału, a składniki i tak trzeba kupić. Tu mamy pewność z czego pieczemy to ciacho :)
Inspiracja stąd z malutkimi zmianami ;)
Zdjęcie - Domowy Kopiec Kreta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
Ciasto:
2 szklanki mąki (wystarczy 1,5 by nie wyszło za suche)
½ kostki masła lub margaryny,
3/4 szklanki cukru (zmniejszyłam do 1/2)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml maślanki
4 łyżki kakao
2 jajka
Krem:
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
50 g gorzkiej czekolady
2-3 banany
sok z cytryny

Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać wymieszane ze sobą suche składniki oraz maślankę. Wszystko połączyć na jednolitą masę.
Ubić białka. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
Ciasto należy wystudzić, a następnie łyżeczką wydrążamy z niego miąższ tak, aby pozostał nam spód i brzegi.
Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pól. Układamy je w wydrążonym cieście i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach i łączymy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Wystudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy.
Masę śmietanową wykładamy na ciasto, formując kopiec. Wydrążony z ciasta miąższ kruszymy i posypujemy nim kopczyk lekko dociskając.
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinkę.

Kategorie przepisów