Domowy Kopiec Kreta

Wiadomo, że lepszy domowy niż kupny ;)
Spróbujcie koniecznie ponieważ smak nie odbiega za bardzo od oryginału, a składniki i tak trzeba kupić. Tu mamy pewność z czego pieczemy to ciacho :)
Inspiracja stąd z malutkimi zmianami ;)

Zdjęcie - Domowy Kopiec Kreta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
Ciasto:
2 szklanki mąki (wystarczy 1,5 by nie wyszło za suche)
½ kostki masła lub margaryny,
3/4 szklanki cukru (zmniejszyłam do 1/2)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml maślanki
4 łyżki kakao
2 jajka

Krem:
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
50 g gorzkiej czekolady
2-3 banany
sok z cytryny

Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać wymieszane ze sobą suche składniki oraz maślankę. Wszystko połączyć na jednolitą masę.
Ubić białka. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
Ciasto należy wystudzić, a następnie łyżeczką wydrążamy z niego miąższ tak, aby pozostał nam spód i brzegi.
Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pól. Układamy je w wydrążonym cieście i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach i łączymy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Wystudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy.
Masę śmietanową wykładamy na ciasto, formując kopiec. Wydrążony z ciasta miąższ kruszymy i posypujemy nim kopczyk lekko dociskając.
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinkę.

Przepisy z tych kategorii

Słodko-słona krówkowa pavlova…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Tort Red Velvet

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Kruche ciasto z jabłkam i mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Arystokratka – kostka czekolad…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kruche ciasto - jak zrobić ide…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Ciasto " Trzy kolory "

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z jabłkam i mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Arystokratka – kostka czekolad…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bezglutenowe tartaletki z krem…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

1

Krem z czerwonej papryki

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Tiramisu' al marsala z czekola…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

Mleczny koktajl z kiwi, rukolą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne