Domowy ketchup

Warto, na pewno warto zrobić domowy ketchup, z mocno dojrzałych pomidorów z dodatkiem cebuli, papryki, octu winnego i przypraw, które nadadzą lekko słodko – ostry smak.
Domowy ketchup ma zasadniczą przewagę, nad ketchupem kupnym, możesz go wykorzystać nie tylko do kanapek. Będzie jak znalazł do pizzy, makaronów, zapiekanek, sosów i do mięs ?

- około 2 kg. mięsistych pomidorów typu Lima
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 7 plasterków papryczki chili
- 1/2 papryki pokrojonej na kawałki
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki octu winnego
- spora szczypta cynamonu
- spora szczypta pieprzu
- łyżeczka tymianku
- 7 goździków
- 2 łyżeczki soli
Pomidory natnij ostrym nożem, sparz gorącą wodą i ściągnij skórkę. Pokrój na mniejsze kawałki, odrzucając twarde końcówki.
W dużym rondlu, z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego lub oleju. Dorzuć cebulkę i czosnek, kiedy cebulka się przyrumieni, dodaj pomidory, ostrą i słodką paprykę i goździki. Całość gotuj mieszając, około 20 minut bez przykrycia.
Zawartość rondla, dokładnie przetrzyj przez gęste sito, lub przecierak do pomidorów.
Mus pomidorowy, ponownie postaw na ogień. Dodaj cukier, ocet winny i przyprawy, pomieszaj.
Gotuj na małym ogniu, bez przykrycia, około 50 minut, do zgęstnienia sosu. Im dłużej gotujesz, tym bardziej gęsty będzie ketchup.
Gorącym sosem, napełnij czyste i wyparzone słoiczki, od razu zakręcaj. Odstaw w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Po słodzeniu, przechowuj w chłodnym miejscu ?