Domowy chrzan z jabłkiem i ćwikła

Domowy chrzan z jabłkiem i ćwikła
Zdjęcie - Domowy chrzan z jabłkiem i ćwikła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Z przedstawianiem wielkanocnych przysmaków na blogu jest pewien problem. Przecież nikt ich nie robi na zapas! Zwykle zaczynamy dzień przed, nadgorliwi ewentualnie parę dni wcześniej, ale przecież mało co będzie smaczne leżakując parę tygodni w lodówce! Chrzan i ćwikła są wyjątkiem. Po jakimś czasie, z pewnością, będą smakowały jeszcze lepiej, dlatego zrobiłam je już dzisiaj. Od jakiegoś czasu dzieliłam się z ludźmi planem zrobienia domowego chrzanu i zawsze słyszałam jedno- uważaj bo będziesz płakać. Dotarła do mnie już nie jedna historia o zalewaniu się łzami podczas tarcia chrzanu, zakładaniu gogli, masek i tym podobnych, dlatego postanowiłam oszukać naturę- wybrałam mikser. Mimo to, gdy parę razy pochyliłam się nad miksturą naprawdę nieźle mnie odrzuciło, więc radzę uważać. Plusem jest to, że po paru takich chrzanowych "kopnięciach" natychmiast przeszło mi przeziębienie.
Chrzan z jabłkiem (ok. 4 słoiki) - 7 średniej wielkości korzeni chrzanu (po obraniu 900g) - 450ml śmietany 18% - 3 kwaśne jabłka - 250ml jogurtu naturalnego - 2 łyżki cukru - sok z 2 cytryn - sól, pieprz
Obierz korzenie ze skóry i namocz przez pół godziny w zimnej wodzie. Pokrój na małe kawałki i wrzuć do miksera maksymalnie rozdrabniając (nie polecam ręcznego blendera- po jednym ruchu cała kuchnia zasypała się chrzanem). Odłóż do miski i dodaj śmietanę. Następnie w mikserze rozdrobnij jabłka i dodaj cytrynę, żeby nie ściemniały. Dodaj jabłka do chrzanu. Dodaj jogurt i resztę składników i starannie wymieszaj.
Ćwikła (ok. 2 słoiki) - 1kg małych buraków - 1 średniej wielkości korzeń chrzanu - sok z 1,5 cytryny - gałązka świeżego rozmarynu - 70ml śmietanki 18% - sól, pieprz, oliwa
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz buraki ze skóry, pokrój na małe części i umieść w nieprzywierającej brytfance. Skrop równomiernie oliwą. Rozkrusz liście rozmarynu na całej długości, posól, dodaj pieprz i piecz przez ok. 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. W czasie, gdy buraki się pieką, obierz korzeń chrzanu ze skórki i namocz w zimnej wodzie. Po upieczeniu oczyść buraki z rozmarynu umieść chrzan w mikserze, zmiksuj najdrobniej. Przełóż do miski. Zmiksuj buraki na papkę. Połącz ze sobą i dodaj resztę składników.
Śliwka

Kategorie przepisów