Domowy biały ser

Domowy biały ser

2 litry zsiadłego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

2 litry świeżego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

Zsiadłe i świeże mleko wlać do dużego garnka i powoli podgrzewać na gazie, wiąż mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania – mleko nie może być też za gorące.

Kiedy mleko zetnie się tak, ze na wierzchu będzie serek a na dole serwatka całość trzeba przelać do durszlaka wyłożonego bardzo gęstą gaza. Odsączyć i ostudzić nieco a następnie gaze związać i najlepiej powiesić by ser obciekł i wystygł.

Przepisy z tych kategorii

2

Twaróg z kwaśnego mleka

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Parmigiana di melanzane, czyli…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Tarta ze szczypiorkiem, ziemni…

mansikka mansikka
travel & food

Nadziewane patisony i kabaczki

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Kruche ciasto z serem i jagoda…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Deser z makaronikami i miętą

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

2

Jagodowa "chmurka"- dietetyczn…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Wafle czekoladowe z orzechami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Czekoladowy pudding z tapioki…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Lody pistacjowe

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Sárgarépa-főzelék

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

1

Spaghetti z porem i sosem z mo…

napiecyku napiecyku
napiecyku