Domowy biały ser

Domowy biały ser

2 litry zsiadłego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

2 litry świeżego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

Zsiadłe i świeże mleko wlać do dużego garnka i powoli podgrzewać na gazie, wiąż mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania – mleko nie może być też za gorące.

Kiedy mleko zetnie się tak, ze na wierzchu będzie serek a na dole serwatka całość trzeba przelać do durszlaka wyłożonego bardzo gęstą gaza. Odsączyć i ostudzić nieco a następnie gaze związać i najlepiej powiesić by ser obciekł i wystygł.

Przepisy z tych kategorii

2

Twaróg z kwaśnego mleka

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Babciny jabłecznik

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Kluski śląskie

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Rogale Świętomarcińskie. Legen…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kołaczyki z serem i kruszonką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Orkiszowe kluski drożdżowe na…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Skoleboller (norweskie bułeczk…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Paneer tikka masala

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Rogale drożdżowe z lukrem i po…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

2

Orzechowiec z masą budyniowo -…

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Dyniowe racuchy z mango

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Ciasto śliwkowe z truflami i o…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera