Domowy biały ser

Domowy biały ser

2 litry zsiadłego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

2 litry świeżego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

Zsiadłe i świeże mleko wlać do dużego garnka i powoli podgrzewać na gazie, wiąż mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania – mleko nie może być też za gorące.

Kiedy mleko zetnie się tak, ze na wierzchu będzie serek a na dole serwatka całość trzeba przelać do durszlaka wyłożonego bardzo gęstą gaza. Odsączyć i ostudzić nieco a następnie gaze związać i najlepiej powiesić by ser obciekł i wystygł.

Przepisy z tych kategorii

2

Twaróg z kwaśnego mleka

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Wigilijna zupa migdałowa

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Wigilijna kapusta

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Pierniczki na choinkę i nie ty…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kwas buraczany ( zakwas do bar…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Makowiec świąteczny ( strucla…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z makiem i kokosowy…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Makowiec świąteczny ( strucla…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Bułki orkiszowe z miodem

napiecyku napiecyku
napiecyku

2

Makowa panienka

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Stollen - Bożonarodzeniowa nie…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Piernikowa gorąca czekolada

Dzi Dzi
karmelowy