Domowy biały ser

Domowy biały ser

2 litry zsiadłego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

2 litry świeżego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

Zsiadłe i świeże mleko wlać do dużego garnka i powoli podgrzewać na gazie, wiąż mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania – mleko nie może być też za gorące.

Kiedy mleko zetnie się tak, ze na wierzchu będzie serek a na dole serwatka całość trzeba przelać do durszlaka wyłożonego bardzo gęstą gaza. Odsączyć i ostudzić nieco a następnie gaze związać i najlepiej powiesić by ser obciekł i wystygł.

Przepisy z tych kategorii

2

Twaróg z kwaśnego mleka

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Tarta z marchewką i chorizo po…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Makaron z piwem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Pogacse z ciasta twarogowego

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Grzanki z kozim serem, figami…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

1

Serek labneh

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

2

Sernik tiramisu

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Figi z serem brique

A_SE A_SE
Shabbyeat

Gnocchi ziemniaczane w kilku w…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Bucatini all'Amatriciana

Kasia Kasia
Pełny talerz

1

Makaron z cukinią, boczkiem i…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Zupa pomidorowa z wolnowaru

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary