Domowy biały ser

Domowy biały ser

2 litry zsiadłego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

2 litry świeżego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

Zsiadłe i świeże mleko wlać do dużego garnka i powoli podgrzewać na gazie, wiąż mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania – mleko nie może być też za gorące.

Kiedy mleko zetnie się tak, ze na wierzchu będzie serek a na dole serwatka całość trzeba przelać do durszlaka wyłożonego bardzo gęstą gaza. Odsączyć i ostudzić nieco a następnie gaze związać i najlepiej powiesić by ser obciekł i wystygł.

Przepisy z tych kategorii

3

Twaróg z kwaśnego mleka

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Obiady czwartkowe #15: Muszle…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Lekki sernik z ricotty i jogur…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ślimaczki z omletów z żółtym s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

„Mleczne śniadanie na rozpoczę…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

2

Pierś z kurczaka w harissie pi…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Pudding z tapioki na mleku kok…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Rogale

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Lody filadelfijskie czekoladow…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

1

Drożdżówki ze śliwkami i cynam…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Bułeczki z brzoskwiniami

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

1

Pikantne ziemniaki zapiekane w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna