Domowy biały ser

Domowy biały ser

2 litry zsiadłego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

2 litry świeżego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

Zsiadłe i świeże mleko wlać do dużego garnka i powoli podgrzewać na gazie, wiąż mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania – mleko nie może być też za gorące.

Kiedy mleko zetnie się tak, ze na wierzchu będzie serek a na dole serwatka całość trzeba przelać do durszlaka wyłożonego bardzo gęstą gaza. Odsączyć i ostudzić nieco a następnie gaze związać i najlepiej powiesić by ser obciekł i wystygł.

Przepisy z tych kategorii

2

Twaróg z kwaśnego mleka

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Żurek na zakwasie

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

8

Karpatka – ciasto ptysiowe z m…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

6

Zupa fasolowa – fasolówk…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

5

Pleśniak

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

3

Pampuchy drożdżowe / kluski na…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Przepisy z tych kategorii

2

Czekoladowe mini serniczki z A…

montka montka
cukierenka

7

Rolada z szynki z serem i korn…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Sernik kajmakowy.

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

2

Grzanki dwa sery z suszonymi p…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

4

Mini serniczki

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

2

Sałata z grana padano i awokad…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu