Domowy biały ser

Domowy biały ser

2 litry zsiadłego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

2 litry świeżego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

Zsiadłe i świeże mleko wlać do dużego garnka i powoli podgrzewać na gazie, wiąż mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania – mleko nie może być też za gorące.

Kiedy mleko zetnie się tak, ze na wierzchu będzie serek a na dole serwatka całość trzeba przelać do durszlaka wyłożonego bardzo gęstą gaza. Odsączyć i ostudzić nieco a następnie gaze związać i najlepiej powiesić by ser obciekł i wystygł.

Przepisy z tych kategorii

2

Twaróg z kwaśnego mleka

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Słodkie rogaliki z dodatkiem z…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

2

Lubelskie cebularze

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Waniliowa kremówka z korzennym…

figmara figmara
figowe smaki

1

Pulpety jaglane z pieczarkami…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto dyniowe z marcepanem i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Rosół drobiowo - wołowy

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

3

Racuchy drożdżowe

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

7

Bajaderki / ziemniaczki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Knedle ze śliwkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasto drożdżowe z dżemem

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Zebra na maśle

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone