Domowy biały ser

Domowy biały ser

2 litry zsiadłego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

2 litry świeżego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

Zsiadłe i świeże mleko wlać do dużego garnka i powoli podgrzewać na gazie, wiąż mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania – mleko nie może być też za gorące.

Kiedy mleko zetnie się tak, ze na wierzchu będzie serek a na dole serwatka całość trzeba przelać do durszlaka wyłożonego bardzo gęstą gaza. Odsączyć i ostudzić nieco a następnie gaze związać i najlepiej powiesić by ser obciekł i wystygł.

Przepisy z tych kategorii

2

Twaróg z kwaśnego mleka

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Placuszki z cukinii. Na słono

Kaś Kaś
Bake&Taste

3

Cukinia zapiekana pod beszamel…

Dzi Dzi
karmelowy

Tartaletki z tuńczykiem i warz…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Makaron penne z selerowym pest…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

2

Rogaliki z twarogiem i rodzynk…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Tarta z ciasta francuskiego i…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

Placuszki serowe z lawendą i…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Minestrone - zupa z mieszanyc…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

3

Placek z pomidorami

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Sernik nowojorski z owocami ja…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Faszerowane pomidory

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy