Domowy biały ser

Domowy biały ser

2 litry zsiadłego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

2 litry świeżego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

Zsiadłe i świeże mleko wlać do dużego garnka i powoli podgrzewać na gazie, wiąż mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania – mleko nie może być też za gorące.

Kiedy mleko zetnie się tak, ze na wierzchu będzie serek a na dole serwatka całość trzeba przelać do durszlaka wyłożonego bardzo gęstą gaza. Odsączyć i ostudzić nieco a następnie gaze związać i najlepiej powiesić by ser obciekł i wystygł.

Przepisy z tych kategorii

3

Twaróg z kwaśnego mleka

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Mazurek wielkanocny

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

2

Rolowana pieczeń z boczku

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Barszcz biały na zakwasie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

4

Najlepsza grochówka. Co zdrowe…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka jarzynowa

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

Pełnoziarniste pierogi z jarmu…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

1

Wieniec marchewkowy z serem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Chlebek nadziewany szpinakiem…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebek nadziewany szpinakiem…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Sernik krakowski

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Makaron kokardki w kremowym so…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni