Domowy biały ser

Domowy biały ser

2 litry zsiadłego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

2 litry świeżego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

Zsiadłe i świeże mleko wlać do dużego garnka i powoli podgrzewać na gazie, wiąż mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania – mleko nie może być też za gorące.

Kiedy mleko zetnie się tak, ze na wierzchu będzie serek a na dole serwatka całość trzeba przelać do durszlaka wyłożonego bardzo gęstą gaza. Odsączyć i ostudzić nieco a następnie gaze związać i najlepiej powiesić by ser obciekł i wystygł.

Przepisy z tych kategorii

2

Twaróg z kwaśnego mleka

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Dyniowe babeczki

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Roladki schabowe z ricottą

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Carpaccio z buraków

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Orzechy i twaróg

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Mango-Apfel Strudel z ciasta f…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe ciasto z dynią

figmara figmara
figowe smaki

1

Chleb z kakao

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Makaron ze szpinakiem i gorgon…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

3

Szybki sernik

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

1

Knedle tyrolskie w rosole

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

2

Ciasto z jabłkami i sosem toff…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone