Domowy biały ser

Domowy biały ser

2 litry zsiadłego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

2 litry świeżego mleka (UHT sie nie nadaje - może byc mleko z folii)

Zsiadłe i świeże mleko wlać do dużego garnka i powoli podgrzewać na gazie, wiąż mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania – mleko nie może być też za gorące.

Kiedy mleko zetnie się tak, ze na wierzchu będzie serek a na dole serwatka całość trzeba przelać do durszlaka wyłożonego bardzo gęstą gaza. Odsączyć i ostudzić nieco a następnie gaze związać i najlepiej powiesić by ser obciekł i wystygł.

Przepisy z tych kategorii

2

Twaróg z kwaśnego mleka

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Wafelki czekoladowo-orzechowe…

aronia aronia
Wiem co jem

Zapomniane kaszubskie jadło

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

5

Jagodzianki najlepsze :)

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Konfitura z wisni - prawie tra…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Perliczka sous vide na musie z…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

1

Pomidorki, mozzarella i bazyli…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Liomonkowe ciasto z migdałami…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

3

Zapiekanka z bakłażana z szyn…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Tort Charlotte z owocami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Grzanki caprese

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

5

Cukinia faszerowana warzywami…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog