Domowe, ulubione pączki

Domowe, ulubione pączki
Zdjęcie - Domowe, ulubione pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój ulubiony, najlepszy przepis na pączki. Moja Mama robi je odkąd sięgam pamięcią. Choć rok w rok staram się testować nowe przepisy, to jednak zawsze, ale to zawsze!, przynajmniej raz muszą być usmażone właśnie te pączki. Sam przepis prezentowałam już na blogu, prawie trzy lata temu, ale jest na tyle godny polecenia i zachwalenia, że ponownie go publikuję.
Kształtne, pięknie wyrośnięte, puszyste, mięciutkie. Ciasto drożdżowe idealne - lekkie, delikatne, ale i lekko wilgotne (nie cierpię suchych pączków!). Co ważne, nie chłoną zbyt dużo tłuszczu.
U mnie obowiązkowo posypane cukrem pudrem, a specjalna partia "beznadziejnych" wyłącznie na mój użytek :) Reszta z marmoladą porzeczkową.
Gorąco polecam!!!

Zdjęcie - Domowe, ulubione pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: przepis z książki Ciasta słodkie i wytrawne Hanny Lipińskiej i Andrzeja Woźniakowskiego
  • 3 szklanki mąki (plus ok. 1/2 szklanki mąki do podsypywania)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 g świeżych drożdży (lub 1 czubata łyżka suszonyc)
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • olej rzepakowy do smażenia

Wstępne przygotowanie składników Mleko podgrzać i wymieszać w nim drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Powstały rozczyn lekko posypać dodatkową mąką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie masło roztopić i przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Te pierwsze utrzeć z cukrem, a drugie ubić. Mąkę przesiać.
Wyrabianie ciasta drożdżowego Do przesianej mąki dodać utarte z cukrem żółtka, ubite białka oraz wyrośnięty rozczyn. Po wstępnym wyrobieniu ciasta dodać roztopione masło. Nastęspnie dalej wyrabiać, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrobić i uformować w wałek, który pokroić na 15-20 kawałków (w zależności od porządanego rozmiaru pączków). Kawałki ciasta lekko rozwałkować (lub rozpłaszczyć w dłoniach), a na środek nałożyć łyżeczkę gęstej marmolady/konfitury/dżemu czy też np. nutelli lub masła orzechowego. Uformować pączki i odstawić w ciepłym miejscu by podrosły.
Smażenie W głębokim garnku rozgrzać tłuszcz (jeśli wrzucony kawałek surowego ciasta skwierczy i szybko wypływa na powierzchnię, tłuszcz ma dobrą temperaturę). Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Domowe, ulubione pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów