Domowe musli - Orzechowe - OrzechLoVe

Domowe musli - Orzechowe - OrzechLoVe

Od ponad 2 lat sama montuję musli, a jeszcze ani jednym się z Wami nie podzieliłam. Za każdym razem smakuje inaczej, za każdym razem coś zmieniam, dodaję, eksperymentuję.
Wy też możecie przygotować swoje musli z ulubionymi dodatkami, ja dziś zapraszam na orzech-LoVe.  Orzechy laskowe po uprażeniu w słodkim syropie smakują jak te z czekolady z okienkiem, bajkowo, pysznie, nie można im się oprzeć.

Zdjęcie - Domowe musli - Orzechowe - OrzechLoVe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Idealne na śniadanie, kolację, czy przekąskę, ale najważniejsze w domowym musli jest to, ze wiem co do niego dodajemy, pomijamy "dziwne" składniki, które są w tych kupnych, więc zachęcam, zróbcie, nie ma nic prostszego.

Zdjęcie - Domowe musli - Orzechowe - OrzechLoVe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5 szklanek płatków żytnich - mogą być owsiane
  • 1 szklanka obranych orzechów laskowych
  • 1 szklanka nerkowców
  • 1 szklanka ziemnych niesolonych
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 1 szklanka miodu - dałam mniszkowy
  • 2 łyżki oleju z orzechów
  • szczypta soli


Przygotowanie:

  • dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
  • wysypać wszystkie składniki suche, wymieszać
  • całość równomiernie polać olejem, przemieszać delikatnie
  • następnie polać miodem, przemieszać, żeby wszystko było delikatnie "obklejone"
  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy w termoobiego około 20 minut, po 10 minutach należy przemieszać powstające musli
  • po 20 minutach wyciągamy już uprażone i pachnące musli z piekarnika, odrazu, jeszcze takie dość gorące przekładamy do słoika lub innego docelowego naczynia - inaczej przyklei się nam do papieru


Zdjęcie - Domowe musli - Orzechowe - OrzechLoVe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego :)

Kategorie przepisów