Domowe lody czekoladowe

Lody domowe zrobiłam pierwszy raz, ale zdecydowanie warto było spróbować.

Mój mąż stwierdził, że są to najlepsze lody czekoladowe, jakie kiedykolwiek jadł. Przepis znalazłam w książeczce "Czekolada" wydanej przez GW - z podanych proporcji wyjdzie bardzo dużo lodów. Ja zrobiłam z połowy składników i wyszedł mi dokładnie 1 litr.

Składniki:

900 ml śmietany kremówki

45 dag czekolady deserowej

150 ml wody

3/4 filiżanki cukru

4 żółtka

Cukier rozmieszaj z wodą i podgrzewaj przez 5 minut. Czekoladę połam i dodaj do wody, rozpuść, a następnie ostudź. Dodaj żółtka (pamiętaj o dokładnym sparzeniu skorupek przed rozbiciem jajek) i dokładnie wymieszaj. Ubij śmietanę i wymieszaj z masą czekoladową. Zamroź.

Zdjęcie - Domowe lody czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tarta a'la zasmażana marchewka…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Chleb na drożdżach z suszonymi…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

1

Tarta ze śliwkami i mascarpone…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Papryki faszerowane ryżem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Smalec dyniowy z majerankiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Polędwiczka w melasie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

1

Pieczony budyń waniliowy

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Dyniowy czas. Tiramisu

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

2

Pudding śliwkowy

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Mus z dyni i mleka kokosowego

figmara figmara
figowe smaki

Legumina z ryżu z jabłkami

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Suflet czekoladowy

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek