Domowe farfalle w dwóch kolorach

Domowe farfalle w dwóch kolorach
Zdjęcie - Domowe farfalle w dwóch kolorach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Farfalle to uroczy makaron w kształcie kokardek. Można połączyć go dowolnymi sosami, ale najlepszy efekt daje zabawa kolorami. Nie chciałam korzystać ze sztucznych barwników, dlatego postawiłam na naturalne- bazylię i sok z buraków. Domowy makaron daje wiele radości podczas robienia i podczas degustacji, o czym już kiedyś wspominałam. Najlepszy będzie chyba w formie klasycznego aglio e olio, aby wyeksponować ich kolor, lub na zimno, w formie makaronowej sałatki. Pomysł na taką sałatkę postaram się wam przedstawić jeszcze w tym tygodniu. A może Wy macie inne pomysły jak je wykorzystać?
Domowe farfalle:
- 400g mąki typu semolina (można zastąpić normalną mąką pszenną)
- 200g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki oliwy
- ok. pół filiżanki letniej wody
- pół łyżeczki soli

Wersja różowa:
- 3 łyżeczki soku z buraków
- ok. 2 łyżki wody
- mąka do podsypania

Wersja zielona:
- 2 garście świeżej bazylii
- 3 łyżki wody
- mąka do podsypania

Składniki na podstawową wersję makaronu zagnieć, stopniowo dolewając wody. Gdy powstanie elastyczne, jednolite ciasto, podziel je na dwie części (ewentualnie na 3, gdy trzecią część chcesz pozostawić w naturalnym kolorze).
Jedną część ciasta zanurz w misce z sokiem z buraków i wodą i zagnieć ciasto tak, aby całkowicie się zabarwiło. W razie potrzeby dodaj trochę soku. Ciasto stanie się bardziej lepiące, podsyp je mąką, tak aby stało się z powrotem elastyczne.
W blenderze zmiksuj bazylię z wodą na gładką masę. Umieść ją w misce razem z ciastem i zagniataj aż całe ciasto nabierze zielonego koloru. Ciasto stanie się bardziej lepiące, podsyp je mąką, tak aby stało się z powrotem elastyczne.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2mm i umieść na powierzchni obsypanej mąką. Z ciasta powycinaj prostokąty o szerokości 5cm i wysokości 3cm (lub mniejsze). Dwoma palcami zwęź ze sobą poziome boki na środku, aby powstała kokarda. Pionowe boki przytnij na przykład radełkiem do ravioli, aby je pokarbować.
Gotowe kokardki umieść na desce posypanej mąką.
W dużym garnku zagotuj wodę z 1,5 łyżki soli i łyżką oliwy. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć farfalle, pomieszaj i gotuj przez ok. 4 minuty.
Ugotowane farfalle możesz podać z dowolnym sosem do makaronu (najlepiej o jasnym kolorze, żeby wyeksponować kolor makaronu), lub na przykład na zimno w formie sałatki makaronowej.

Śliwka

Kategorie przepisów