Domowe chipsy warzywne z salsą słodko-kwaśną

Domowe chipsy warzywne z salsą słodko-kwaśną
Zdjęcie - Domowe chipsy warzywne z salsą słodko-kwaśną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe chipsy warzywne z salsą słodko-kwaśną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe chipsy warzywne z salsą słodko-kwaśną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe chipsy warzywne z salsą słodko-kwaśną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe chipsy warzywne z salsą słodko-kwaśną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g czerwonej papryki
  • 250 g pomidorów z puszki
  • 200 g ziemniaków
  • 100 g korzenia selera
  • 100 g marchwi
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 60 ml octu jabłkowego
  • 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 50 g cukru
  • 50 ml wody
  • płatki chili do smaku
  • sól do smaku
Przygotowanie

Paprykę i pomidory miksujemy lub bardzo drobno kroimy. 


Zalewamy octem jabłkowym, dodajemy 50 g cukru i wodę. Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i płatkami chili.


Warzywa oczyszczamy i bardzo cienko kroimy, np. za pomocą mandoliny.


Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.


Warzywa skrapiamy olejem Kujawski i oprószamy solą.


Układamy warzywa na blasze wyłożonej pergaminem w taki sposób, by na siebie nie zachodziły i pieczemy partiami przez około 15 minut lub do momentu, aż staną się rumiane i chrupkie.


Chipsy podajemy z salsą słodko-kwaśną.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów