Domowa wędlina

Domowa wędlina

 Zdjęcie - Domowa wedlina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Nie ma jak domowa wędlina, delikatna bez konserwantów - super na kanapki nie tylko dla dzieci :-) do tego grzanka kiełki i pomidor hm czego tu jeszcze trzeba, no i wiemy co jemy ... Polecam

oryginał

zalewa

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 1 łyżka soli morskiej 
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu 
  • 4 liście laurowe 
  • 4 ziela angielskie  
  • 2 ząbki czosnku 
  • ok 1,5 litra wody

dodatkowo

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku + 1/4 łyżeczki soli 

Do wody wsypać, przyprawy i zagotować - wystudzić. Mięso umyć oczyścić z błon i włożyć do zalewy, odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin 

Po tym czasie wyjmujemy mięso nacieram połowę  rozgniecionym czosnkiem wymieszany z odrobiną soli drugi filet nacieramy słodką papryką,wkładam do worka obwiązujemy dratwą i przekładamy do zalewy. Piekarnik nagrzewamy do 85 C i parzymy 1,5 godziny, po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy do wystudzenia. Zimne mięso wyjmujemy z wody i worka osuszamy papierowym ręcznikiem, przechowujemy w lodówce, zużyć w ciągu kilku dni. 

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Domowa wedlina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów