Domowa nutella

Domowa nutella

Nie wiem jak Wy, ale ja nie ufam ludziom, którzy nie lubią nutelli ;) Staram się jednak sięgać po nią jak najrzadziej, ponieważ jej jedzenie przyprawia mnie o wyrzuty sumienia. Nie tylko ze względu na ilość kalorii, ale również – co tu dużo mówić – fatalny skład. Każdy, kto choć raz zerknął na skład nutelli wie, że ma on niewiele wspólnego z tym, co wmawiają ludziom reklamy. Orzechy, kakao i mleko stanowią tylko niewielki dodatek do cukrowo-tłuszczowej masy.
Świetną alternatywą jest przygotowanie kremu orzechowo-czekoladowego w domu. Nie jest to wcale trudne :) Domowa nutella składa się z orzechów laskowych, czekolady i mleka. Nie musimy dodawać do niej cukru i tłuszczu (w zupełności wystarczy to, co jest w czekoladzie). Oczywiście taka domowa nutella nie smakuje identycznie jak ta oryginalna, ale smak jest zbliżony, a co najważniejsze – naprawdę pyszny!
Domowa nutella, poza zdecydowanie lepszym składem, ma też drugą zaletę – mniej kalorii. 100g oryginalnej nutelli to aż 530kcal, a tej domowej – 393 kcal. I mimo że nadal nie jest to dietetyczny produkt, którym można bezkarnie objadać się każdego ranka, raz na jakiś czas warto przygotować taki domowy krem zamiast cukrowo-tłuszczowego oryginału.

Przepis podpatrzony u Panny Malwinny :)

Photobucket
DOMOWA NUTELLA
100g orzechów laskowych,
100g gorzkiej czekolady,
50g mlecznej czekolady,
120-130ml mleka,
2 łyżki mleka w proszku (użyłam odtłuszczonego)

Orzechy ułożyć w jednej warstwie na blasze, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 12-15 minut. Uprażone orzechy zawinąć w ściereczkę i zetrzeć z nich łupiny (można pomóc sobie w tym czystą, szorstką ściereczką). Orzechy włożyć do zamykanej misy blendera i zmiksować na gładką masę (trwa to kilka minut).
Mleko podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę i rozpuścić. Wlać do zmielonych orzechów, dodać mleko w proszku i zmiksować do otrzymania gładkiej, jednolitej masy.
Gotowy krem przelać do słoiczka. Po ostygnięciu zakręcić i włożyć do lodówki.
Krem na początku jest rzadki, zaczyna gęstnieć po paru godzinach w lodówce.

Nutellę należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 1 tygodnia.


Zdjęcie - Domowa nutella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów