Domowa kahlua

Kahlua to meksykański likier o smaku kawowym. Kiedyś miałam okazję pić i smakował mi  na tyle, żeby postarać się zrobić go w domu. Zwłaszcza, że ostatnio "chodzi" za mną wszystko o tym smaku. Likier kawowy bardzo przydaje się w kuchni, warto mieć małą buteleczkę pod ręką np. do nasączania tortów.

Zdjęcie - Domowa  kahlua - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żródło

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka melassy
  • 3 łyżki kawy instant
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 3/4 szklanki wódki
  • 1/2 szklanki brandy (lub więcej wódki)

Wodę, melassę, kawę i cukier zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 1 h, aż się zredukuje do 4 szklanek.Wystudzony syrop zmieszać z alkoholem. Przelać do butelki i trzymać w ciemnym miejscu.

Na zdrowie:)

Przepisy z tych kategorii

2

Nalewka cytrynowa z kardamonem…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Likier kawowo - czekoladowy

Laura Laura
Cafe Babilon

2

Poncz karnawałowy

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

2

Advocat czy ajerkoniak jak zwa…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

6

Likier piernikowy

aronia aronia
Wiem co jem

1

Daiquiri truskawowe

Kaś Kaś
Bake&Taste

Przepisy z tych kategorii

Piernik po żydowsku

atina atina
Tak sobie pichcę...

1

Chleb kawowo-miodowy

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

4

Torcik czekoladowy z kawowym k…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

3

Nalewka pomarańczowo-kawowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Deser kawowy z granatem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Tiramisu gruszkowe

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis