Domowa kahlua

Kahlua to meksykański likier o smaku kawowym. Kiedyś miałam okazję pić i smakował mi  na tyle, żeby postarać się zrobić go w domu. Zwłaszcza, że ostatnio "chodzi" za mną wszystko o tym smaku. Likier kawowy bardzo przydaje się w kuchni, warto mieć małą buteleczkę pod ręką np. do nasączania tortów.

Zdjęcie - Domowa  kahlua - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żródło

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka melassy
  • 3 łyżki kawy instant
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 3/4 szklanki wódki
  • 1/2 szklanki brandy (lub więcej wódki)

Wodę, melassę, kawę i cukier zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 1 h, aż się zredukuje do 4 szklanek.Wystudzony syrop zmieszać z alkoholem. Przelać do butelki i trzymać w ciemnym miejscu.

Na zdrowie:)

Przepisy z tych kategorii

Idealna zupa na rozgrzewkę

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Gulasz wieprzowy z dynią

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Śliwkowa czekolada do picia

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Zupa z pieczonych warzyw

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Rosół z dopalaczami

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gorące korzenne kakao

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Przepisy z tych kategorii

10

Domowy likier a'la Baileys (dl…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Likier z czarnej porzeczki czy…

aronia aronia
Wiem co jem

Borówkowe Mojito

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

6

Smorodinówka, nalewka z czarne…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Strawberry drink

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

2

Nalewka wiśniowa

Majana Majana
Majanowe pieczenie