Domowa kahlua

Kahlua to meksykański likier o smaku kawowym. Kiedyś miałam okazję pić i smakował mi  na tyle, żeby postarać się zrobić go w domu. Zwłaszcza, że ostatnio "chodzi" za mną wszystko o tym smaku. Likier kawowy bardzo przydaje się w kuchni, warto mieć małą buteleczkę pod ręką np. do nasączania tortów.

Zdjęcie - Domowa  kahlua - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żródło

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka melassy
  • 3 łyżki kawy instant
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 3/4 szklanki wódki
  • 1/2 szklanki brandy (lub więcej wódki)

Wodę, melassę, kawę i cukier zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 1 h, aż się zredukuje do 4 szklanek.Wystudzony syrop zmieszać z alkoholem. Przelać do butelki i trzymać w ciemnym miejscu.

Na zdrowie:)

Przepisy z tych kategorii

Tortilla z kurczakiem i guacam…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Conchas - meksykańskie słodkie…

MarcinH MarcinH
Grahamka

2

Kurczak mole poblano

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Guacamole z pomidorami

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Zupa meksykańska

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

3

Ostra zupa z kurczakiem w meks…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

1

Babka kawowa z polewą czekola…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

4

Mazurek różano-kawowy

Dzi Dzi
karmelowy

1

Babka kawowa

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

5

Chałwowiec bez pieczenia

Kaś Kaś
Bake&Taste

1

Wielkanocne ciasteczka kawowe

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Imbirowa latte

A_SE A_SE
Shabbyeat