Domowa kahlua

Kahlua to meksykański likier o smaku kawowym. Kiedyś miałam okazję pić i smakował mi  na tyle, żeby postarać się zrobić go w domu. Zwłaszcza, że ostatnio "chodzi" za mną wszystko o tym smaku. Likier kawowy bardzo przydaje się w kuchni, warto mieć małą buteleczkę pod ręką np. do nasączania tortów.

Zdjęcie - Domowa  kahlua - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żródło

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka melassy
  • 3 łyżki kawy instant
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 3/4 szklanki wódki
  • 1/2 szklanki brandy (lub więcej wódki)

Wodę, melassę, kawę i cukier zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 1 h, aż się zredukuje do 4 szklanek.Wystudzony syrop zmieszać z alkoholem. Przelać do butelki i trzymać w ciemnym miejscu.

Na zdrowie:)

Przepisy z tych kategorii

1

Jeżynówka - nalewka z jeżyn

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Nalewka z żurawiny

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Ekstrakt miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Śliwowica wyborna

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Wpis urodzinowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Arbuz w szampanie

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Przepisy z tych kategorii

5

Tiramisu najlepsze na świecie

mansikka mansikka
travel & food

2

Lody kawowe

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Deser z makaronikami i miętą

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

4

Serowy torcik kawowy z malina…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Granita kawowa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Kawa na zimno z wiśniową wkła…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku