Domowa kahlua

Kahlua to meksykański likier o smaku kawowym. Kiedyś miałam okazję pić i smakował mi  na tyle, żeby postarać się zrobić go w domu. Zwłaszcza, że ostatnio "chodzi" za mną wszystko o tym smaku. Likier kawowy bardzo przydaje się w kuchni, warto mieć małą buteleczkę pod ręką np. do nasączania tortów.

Zdjęcie - Domowa  kahlua - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żródło

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka melassy
  • 3 łyżki kawy instant
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 3/4 szklanki wódki
  • 1/2 szklanki brandy (lub więcej wódki)

Wodę, melassę, kawę i cukier zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 1 h, aż się zredukuje do 4 szklanek.Wystudzony syrop zmieszać z alkoholem. Przelać do butelki i trzymać w ciemnym miejscu.

Na zdrowie:)

Przepisy z tych kategorii

Pizza na cienkim cieście z ruk…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Kruche babeczki z masą budynio…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasztet

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

116: Tatusiowa owsianka

Kaczuszka Kaczuszka
blog bardzo kulinarny

1

Kryształek

Laura Laura
Cafe Babilon

1

Wielkanocna babka z zajączkiem

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Przepisy z tych kategorii

Sernik przekładany kruchym cia…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Pomarańczowa babka drożdżowa

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bardzo kakaowa babka z czekola…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

7

Schab gotowany (5-minutowy)

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Sernik na Wielkanoc

upl upl
Niebo w gębie

7

Schab suszony (z pończochy)

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog