Domowa fabryka makaronu


Jakiś czas temu dostałam w prezencie maszynkę do makaronu, o której marzyłam od dłuższego czasu. Dzisiaj nareszcie nadszedł wolny dzień i do tego na zewnątrz szaro i ponuro, więc wspólne robienie makaronu poprawiło nam wszystkim humory. Widok był niepowtarzalny- cała kuchnia obsypana mąką, czekające na ugotowanie wstążki wiszące na wieszakach i 3 osoby pracujące pełną parą między prasowaniem makaronu a pilnowaniem, żeby gotowy przypadkiem się nie posklejał. Potem doszła jeszcze kłótnia jak go przygotować: pomidorowy (ja) lub niepomidorowy (reszta osób). W końcu stanęło na aglio, olio e peperoncino- przegrałam walkę, ale na końcu nie byłam niezadowolona.

Przy robieniu makaronu trzeba pamiętać, aby cały czas podsypywać ciasto mąką na każdym etapie, żeby wstążki nie skleiły się ze sobą. W przeciwnym razie może się to skończyć tym, że z bólem serca będziemy musieli zagniatać je od nowa.

Warto też pomyśleć o najlepszej jakości produktach. Ja użyłam mąki "semolina" z pszenicy durum (kupiłam ją w Kuchniach Świata w Galerii Bałtyckiej w Gdańsku), najczęściej wykorzystywanej do produkcji makaronu. Rodzaj oliwy też nie jest bez znaczenia. W naszym domu uwielbiamy dobrej jakości oliwę, najlepsze mają delikatnie zielonkawy kolor i bardzo intensywny zapach. Nie wiem czy tę markę można znaleźć w Polsce, ale jeśli kiedyś będziecie w Hiszpanii, nie wyjeżdżajcie bez tej butelki.

Domowy makaron aglio, olio e peperoncino (4 porcje*) 400g mąki semolina 200g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania 3 jajka 4 łyżki oliwy ok. pół filiżanki letniej wody pół łyżeczki soli
150ml oliwy 1 łyżka masła 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku suszone papryczki chili sól
parmezan, świeża bazylia
Wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mąki. Dodaj jajka, oliwę, sól i ugniataj ciasto powoli dolewając wodę (lub użyj maszyny do wyrabiania ciasta). Gotowe ciasto podsyp mąką, podziel na mniejsze części i przepuść przez maszynę do makaronu ( jeżeli nie masz tego szczęścia, cienko rozwałkuj ciasto i pokrój nożem na paski). Wychodzące z maszyny wstążki obsyp mąką aby nie przyklejały się do siebie. Rozłóż na posypanym mąką miejscu (np. desce), lub powieś na wieszaku. W dużym garnku zagotuj wodę,posól (ok. 1 łyżką soli) i dodaj 2 łyżki oliwy. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj makaron i gotuj przez ok. 5 minut mieszając. Odcedź na sitku i zalej zimną wodą. Posiekaj paprykę. W woku, lub dużej patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z przygotowanej porcji 150ml i 1 łyżkę masła. Dodaj paprykę i smaż przez ok. 5 minut. Wyciśnij na patelnię 4 ząbki czosnku. Dodaj makaron ( ja na patelnie dodałam 700 g makaronu, z powyższego przepisu makaronu wychodzi więcej), pomieszaj i dodaj resztę oliwy. Wkrusz suszone papryczki (ilość w zależności jak ostre danie chcesz uzyskać, ja dałam łyżeczkę pokruszonej, suszonej papryczki) i posól. Podawaj ze startym parmezanem i gałązką świeżej bazylii.
Śliwka