Domowa czekolada na gorąco

W takie zimowe wieczory czekolada na gorąco, kremowa, słodka, aromatyczna, to nieodzowny dodatek do dobrej książki lub filmu i ciepłego koca.
Czekolada na gorąco
Do garnka wlać mleko i połamaną czekoladę, wrzucić korę i goździki - w całości. Rozpuszczać na wolnym ogniu mieszając żeby się nie przypaliło. Ja nie doprowadzam do zagotowania. Rozlać przez sitko do kubeczków. Śmietanę ubić na sztywno, na koniec dodając cukier. Wyłożyć na czekoladę w kubku, wsadzić łyżeczkę do kubka, przykryć kocykiem i zatopić się w lekturze interesującej książki.
Czekolada na gorąco
- 500ml mleka
- 150g mlecznej czekolady
- 1 kawałek kory cynamonu ok 5cm
- 5-6 goździków
- śmietana kremówka 36%
- 1 łyżka cukru
