Domowa bagietka pszenna

Domowa bagietka pszenna

Zdjęcie - Domowa bagietka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli zaglądacie na naszego bloga, to na pewno wiecie, że lubimy domowe pieczywo :-) Jak już się raz zacznie przygodę z domowym pieczywem to wpada się w nałóg i nie można przestać, bo zawsze jest jakiś ciekawy przepis do wypróbowania. Wśród blogów znajdziecie wiele, które specjalizują się w wypiekach i osoby je prowadzące są naprawdę specjalistami w tej dziecinie. Ja natomiast uprawiam amatorskie pieczenie… bardziej kieruję się miłością i radością z pieczenia niż specjalistyczną wiedzą..;) Lubię dodatkowo jak przepisy są proste… ze względu na ich czas przygotowania, ale też na składniki. Dlatego spodobał mi się przepis znaleziony na blogu ala-piecze.blogspot.co.uk. Bagietka miała na zdjęciach piękne dziury i jej przygotowanie nie wydawało się skomplikowane i oczywiście nie było ;-) Bagietka pszenna jest delikatna i mięciutka i jak raz ją przygotujecie to na pewno będziecie do niej wracać :-) Zdecydowanie zachęcam do jej przygotowania!

Domowa bagietka pszenna

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 300 g letniej wody

1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć ciasto do misy lekko wysmarowanej oliwą. Misę przykryć ściereczką lub folią i zostawić, na co najmniej 12 godzin.

Zdjęcie - Domowa bagietka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Następnie ciasto wyłożyć na lekko obsypany mąką blat, lekko spłaszczyć i złożyć w kopertę ( czyli złożyć ciasto z czterech stron do środka i zostawić złączeniem do spodu) Przykryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Zdjęcie - Domowa bagietka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowa bagietka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowa bagietka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Następnie ciasto podzielić na dwie części i uformować z każdej bagietkę. Uformowane bagietki przełożyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia i obsypanej mąką) i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bagietki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Zdjęcie - Domowa bagietka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowa bagietka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowa bagietka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :-)

Zdjęcie - Domowa bagietka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowa bagietka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowa bagietka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / Zapisz jako PDF

Kategorie przepisów