Dipy

Zima w mieście. :-) Popołudniami rozgrzewamy się ciepłą zupą i curry, napojem z imbiru, limonek i miodu, a rano pochłaniamy warzywa i dipy popijając je gorącą herbatą.

Do robienia dipów zachęciła mnie koleżanka, której skarżyłam się na poranne zmęczenie. Jej śniadanie bardzo często składa się z białego sera twarogowego zmieszanego z naturalnym jogurtem, *olejem budwigowym i  różnymi dodatkami, jakie jej tylko przyjdą do głowy: zioła, papryczki, suszone pomidory, ziarna sezamu itd. itp. A do tego dipu podaje ulubione warzywa. I żegnaj kanapko. Bardzo polubiliśmy taką wersję porannego posiłku. A warzywa, które nam zostaną na talerzach dzieciaki z chęcią zabierają do szkoły.

*Budwigowy olej  jest bardzo zdrowym dodatkiem ze względu na dużą zawartość NNKT z rodziny Omega-3. NNKT wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i mają dobroczynny wpływ na nasz układ nerwowy, na prawidłowy wzrost i rozwój dzieci. Ważne jest to, jak olej budwigowy był przechowywany zanim go kupiliśmy. Potrzebuje on niskich temperatur i ciemnego miejsca (lodówka), by nie utracił swych wartości. Ja zamawiam ten olej w aptece i uważam na termin ważności, bo nie jest długi. Im olej świeższy, tym lepszy.  

Zdjęcie - Dipy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inny dip, który nam smakuje, to z gotowanej ciecierzycy. Namoczona w ciągu dnia, wieczorem ugotowana, rano zmiksowana z dodatkiem jogurtu naturalnego, greckiej fety, z sokiem cytryny, ze świeżą natką i olejem budwigowym albo oliwą, doprawiona czosnkiem i innymi ulubionymi przyprawami, z odrobiną świeżej chilli, jak ma nie smakować? :-)

Zdjęcie - Dipy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Trzeci dip ogrzewa nas ;-) w chłodne poranki. Dzień wcześniej piekę papryki i bakłażany, a potem po obraniu podsmażam je z czosnkiem, miksuję z pęczkiem natki lub innymi ziołami, sokiem i skórką cytryny, przyprawiam. Rano ten dip podgrzewam i podaję na ciepłych tostach albo włoskim chlebku, posypany na przykład suszonymi płatkami pomidorów.
Warzywa przed upieczeniem nakłuwam w wielu miejscach widelcem i smaruję je oliwą. Piekę na blasze w 190 stopniach, w nagrzanym oczywiście odpowiednio wcześniej piekarniku. Trwa to ok. 50 minut. Bakłażany muszą ściemnieć, papryki zwiotczeć. Wtedy je przekładam do naczynia i szczelnie przykrywam wilgotną ściereczką. Gdy ostygną obieram je ze skórki. Bakłażany łatwiej jest obrać, jak się je przekroi wzdłuż na dwie połowy. Miąższ warzyw kroję na duże kawałki i wraz z posiekanymi ząbkami czosnku podsmażam na oliwie. Przekładam na papierowy ręcznik. Potem już w misce doprawiam solą, pieprzem, chilli, ulubioną mieszanką przypraw. Miksuję je, ale nie na gladko, razem z pęczkiem natki, sokiem i skórką cytryny. Na tostach posypuję płatkami pomidorów lub papryk.

Zdjęcie - Dipy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Skorzonera zapiekana w migdałach

Skorzonera zapiekana w migdała…

Dzi Dzi
karmelowy

Jajka faszerowane pieczarkami
1

Jajka faszerowane pieczarkami

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Pieczarkowa pasta

Pieczarkowa pasta

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Daktyle faszerowane serem
1

Daktyle faszerowane serem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Sajgonki na zimno

Sajgonki na zimno

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Hummus zielony

Hummus zielony

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Zimowe maki sushi z ryżem z kalafiora i słonecznika

Zimowe maki sushi z ryżem z ka…

food² food²
Food Square

Owsiane podpłomyki

Owsiane podpłomyki

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

Zapiekanki z pieczarkami
1

Zapiekanki z pieczarkami

atina atina
Tak sobie pichcę...

Włoska tapenada z oliwek i anchois

Włoska tapenada z oliwek i anc…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Piwne precle

Piwne precle

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

Kuskus z kalafiora
1

Kuskus z kalafiora

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny