Dietetyczne kotlety mielone z indyka


Mięso indycze ma wiele zalet,a że słynie ze swoich zdrowotnych właściwości polecane jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych.Ze wzgędu na niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka jest bardzo łatwo przyswajalne i lekkostrawne.
Najchudsze partie z indyczego mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu.Nawet jak kawałek jest nieco tłustszy,są to głównie dobre nienasycone kwasy tłuszczowe,podobnie jak w rybach.Nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.Mięso indyka średnio w 100 g ma zaledwie 140 kcal i jest najmniej kalorycznym mięsem drobiowym.Dla porównania 100 g piersi z indyka to 107 kcal,a 100 g piersi z kurczaka to już 155 kcal.Ponadto mięso indycze jest doskonałym źródłem witamin z grupy B,w szczególności witaminy B 12,kwasu foliowego i niacyny.W indyku znajdziesz ponadto potas,cynk,magnez,żelazo i chrom.Także smaczny obiad z kawałkiem indyka doda Ci energii do działania i poprawi humor.
Kotleciki mielone przygotowałam z udźca indyczego.Udziec z indyka ma ciemniejszą barwę i bardziej wyrazisty smak w porównaniu np. z piersią.Kotleciki są niezwykle smaczne,bardzo delikatne,aromatyczne i soczyste,nieporównywalnie smaczniejsze niż tradycyjne mielone wieprzowe.Mój domowy fan mielonych wieprzowych stwierdził,że indycze są po prostu lepsze.Zapraszam zatem na zdrowszą wersję mielonych.

udziec indyczy 1.300 g
1 cebula
3 łyżki kaszy manny
tłuszcz do smażenia
1 jajko L
bułka tarta do panierowania
sól,pieprz
Wykonanie:
- z udźca usunąć skórę i kość (ugotowałam rosół) i zmielić mięso razem z 1 obraną cebulą
- do zmielonej masy dodać jajko i kaszę mannę ,sól oraz pieprz.Dokładnie wymieszać ,najlepiej zrobić to ręka.Formować owalne kotleciki ,obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.