Diabelskie ciasto czekoladowe

Diabelskie ciasto czekoladowe
Zdjęcie - Diabelskie ciasto czekoladowe (Devil's food cake) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jedne z najlepszych ciast czekoladowych - ciężkie, słodkie oraz mega czekoladowe. Nie wiem co więcej mogę o nim napisać, ale bardzo polecam spróbować! :)

Składniki na tortownicę o śr. 20cm:
  • 50g kakao
  • 100g brązowego cukru
  • 250ml wrzącej wody
  • 125g miękkiego masła
  • 150g białego cukru
  • 225g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka

Wykonanie:
Kakao przesiewamy do małej miski, dodajemy brązowy cukier, wszystko zalewamy wrzątkiem i mieszamy trzepaczką/widelcem, aby pozbyć się wszelkich grudek. W kolejnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Masło ucieramy z białym cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku miksując po dodaniu każdego. Do masy dodajemy na zmianę suche składniki z masą kakaową i wszystko razem miksujemy. Masa będzie płynna, ale spokojnie - tak ma być.
Dwie tortownice o śr. 20cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do nich po równo masę. Pieczemy ciasta 30 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Jeśli nie macie 2 tortownic możecie upiec ciasto w jednej, ale wtedy czas pieczenia się przedłuży pewnie o ok. 15-25minut (należy sprawdzać patyczkiem). Wtedy po upieczeniu należy przekroić ciasto na 2 blaty.
Po upieczeniu odstawiamy ciasta do wystygnięcia.
W czasie kiedy ciasta się pieką robimy krem:
Składniki:
  • 125ml wody
  • 30g brązowy cukier
  • 175g masła pokrojonego w kostkę
  • 300g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło z cukrem i wodą. Kiedy masa zacznie się prawie gotować zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Nie mieszamy wszystkiego łyżką tylko ruszamy rondelkiem, aby masa się "sama mieszała". Następnie kiedy wszystko zacznie się łączyć mieszamy trzepaczką, aż powstanie gładki krem.
Odstawiamy krem, aż ostygnie, ale co pewien czas go mieszamy.

Kiedy ciasta i krem wystygną kładziemy pierwszy blat ciasta na paterę/ talerz, rozsmarowujemy 1/2 kremu i przykrywamy drugim blatem. Następnie rozsmarowujemy resztę kremu na wierzchu i bokach ciasta. Odstawiamy do lodówki, aby krem w pełni zastygł i gotowe! :D
Źródło - Nigella Lawson

Kategorie przepisów