Dessert con ricotta e salsa di fragole

Dessert con ricotta e salsa di fragole

… czyli deser z ricotty z sosem truskawkowym. Po raz pierwszy jadłam tak przygotowany mus w domu u mojej koleżanki i od razu bardzo spodobało mi się połączenie sera ricotta z kandyzowanym imbirem. Całość dopełnia najprostszy sos z truskawek: najprostszy, a zarazem najlepszy:) Niby nic, a smakuje znakomicie!

Zdjęcie - Dessert con ricotta e salsa di fragole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
• 250 g ricotty • 50 ml jogurtu naturalnego • kilka łyżek cukru (do smaku) • 1 łyżeczka soku z cytryny • 250 g truskawek • imbir kandyzowany • mięta (do dekoracji)
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki, zmiksować z cukrem i z sokiem z cytryny. Ser zmiksować z jogurtem, cukrem i imbirem kandyzowanym. Do szklanek lub pucharków włożyć ricottę, a następnie delikatnie wlać sos truskawkowy (najlepiej w proporcjach 2/3 ricotty, 1/3 sosu truskawkowego). Schłodzić w lodówce, przed podaniem całość udekorować listkami świeżej mięty i/lub truskawkami.

Kategorie przepisów