Desery z galaretki

Desery z galaretki zawsze wspaniale się prezentują. Podawane w pucharkach, szklankach czy przygotowywane w formach o wymyślnych kształtach cieszą oczy całą gamą kolorów. Dodatkowo są łatwe w przygotowaniu. My najbardziej lubimy te z dodatkiem owoców. Zwykle przygotowuję galaretki w ramekinach, po wyjęciu ich na talerzyk wygadają jak małe, kolorowe babeczki. Oto kilka pomysłów na kolorowe desery. Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Galaretka z malinami i serkiem danio.
Składniki:
  • 3 opakowania galaretki w różnych kolorach
  • mrożone maliny
  • 1 opakowanie serka danio owocowego

Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Na dno 6 ramekinów wsyp mrożonych malin. Czerwoną galaretkę (najlepiej malinową) przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu zmniejszając ilość wody o około 100ml. Zalej maliny galaretka tak aby owoce w całości były przykryte. Wstaw do lodówki aż galaretka zupełnie zastygnie. Przygotuj drugą galaretkę tym razem w 300ml wody i wmieszaj do niej opakowanie serka danio. Kiedy masa będzie już jednolita wylej kolejną warstwę do ramekinów. Wstaw do lodówki. I znów kiedy masa zastygnie przygotuj kolejną galaretkę i zalej każdy ramekin aż po wierzch. Pozostałą galaretkę wylej na miseczkę, kiedy zastygnie można będzie ją pokroić nożem i udekorować nią deser. Gotowe desery przełóż na talerzyk (zwykle wystarczy naczynie z galaretką umieścić na chwilę w miseczce z gorącą wodę) udekoruj pozostałą galaretką, świeżymi owocami i... smacznego :) Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


















Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Można też przygotować galaretkę z mlekiem.
Składniki :
  • 2 opakowania galaretki
  • 1/2 litra mleka
  • 1 opakowanie żelatyny

Tak samo jak poprzednio do 6 ramekinów wlej przygotowaną według instrukcji na opakowaniu galaretkę. Następnie rozpuść żelatynę w mleku z dodatkiem cukru waniliowego. Kiedy galaretka na dnie naczyń zastygnie wylej na wierzch warstwę mleka. Po zastygnięciu mleka wlej kolejną galaretkę i odstaw do lodówki.
Galaretkę po wyjęciu z ramekinów można oprószyć cukrem. Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Smacznego :) Wydrukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Crème brûlée – idealne

Crème brûlée – idealne

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Faworki czyli chrust

Faworki czyli chrust

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Faworki pieczone w piekarniku

Faworki pieczone w piekarniku

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Pączki

Pączki

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Carnitas - pieczona po meksykańsku wieprzowina

Carnitas - pieczona po meksyka…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pyszna szynka wołowa wędzona
1

Pyszna szynka wołowa wędzona

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Przepisy z tych kategorii

Surówka z pora, jabłka i banana

Surówka z pora, jabłka i banan…

figmara figmara
figowe smaki

Soczek na zielono

Soczek na zielono

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Brukselka pieczona z winogronami

Brukselka pieczona z winogrona…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zielony kokotajl odchudzający rukola&ananas&kiwi
1

Zielony kokotajl odchudzający…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kandyzowana skórka pomarańczowa
1

Kandyzowana skórka pomarańczow…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Jabłecznik bez glutenu

Jabłecznik bez glutenu

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka