Deser z makaronikami i miętą

Deser z makaronikami i miętą

Zdjęcie - deser z makaronikami i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie dzięki uprzejmości i za zgodą Gosi z Tapas de Colores. Dziękuję :)
Jako fanka kremów na bazie mascarpone i żółtek oraz dobrej kawy, takiemu deserowi nawet na diecie nie powiem "nie". A ile było fanu przy jego robieniu! Najpierw Margarytka walczyła jak lwica, a potem to już jakoś poszło, zwłaszcza skrytożercze wyjadanie owoców. Fajne warsztaty to były...
Weźmy:
5 żółtek

200 g cukru pudru

500 g włoskiego serka mascarpone

250 ml zimnej kawy espresso

50 ml likieru Amaretto

200 g makaroników (lub biszkoptów)

3 łyżki kakao

500 g oczyszczonych i osuszonych świeżych owoców sezonowych (truskawki, maliny, poziomki, borówki)

świeżą miętę

oraz jadalne kwiaty do dekoracji

Do ostudzonej kawy wlać likier. Żółtka i cukier puder utrzeć na puszysty krem, dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać (można dodać również kilka łyżek piany z białek). Makaroniki namoczyć w kawie, ułożyć w szklanym naczyniu bądź szklankach i nałożyć krem. Czynność tę powtórzyć jeszcze raz lub dwa (do momentu, aż nasze naczynie się wypełni). Tak przygotowany deser udekorować owocami oraz listkami świeżej mięty i oprószyć kakao. Przed podaniem deser powinien być schłodzony.

Kategorie przepisów