Deser tiramisu



pysznego deseru o smaku kawy i lubisz szybkie i proste w wykonaniu przepisy to
koniecznie musisz spróbować ! Ten kremowy i dekadencki deser idealnie nadaje się na świąteczne przyjęcia i
z pewnością zachwyci gości ! Możemy podawać go w kieliszka,
szklankach, słoiczkach nadając mu różne kształty i formy.
Z podanych
składników wychodzą 4 kieliszki lub pucharki
brązowego 4 łyżki cukru
waniliowego 500 – 600 g
mascarpone 1 filiżanka kawy 1 kieliszek likieru
migdałowego 1 paszka biszkoptów Gorzkie kakao PRZYGOTOWANIE: 1. Żółtka wybijamy
do miski. 2. Dodajemy cukier,
cukier waniliowy. 3. Ucieramy nad
gorącą kąpielą wodną. Odstawiamy do wystudzenia. 4. Do
przestudzonych żółtek dodajemy serek mascarpone – po łyżce, stopniowo ucierając (ser powinien mieć
temp. pokojową). 5. Gotową masę
wkładamy do lodówki. Ja włożyłam na całą
noc, a deser składałam na drugi dzień. 6. Do filiżanki
wsypujemy 4 łyżeczki kawy wlewamy likier migdałowy (Amaretto). 7. Biszkopty
moczymy w kawie. 8. Na dnie kieliszków
lub pucharków układamy po 2-3 biszkopty. 9. Na biszkopty
dajemy trochę masy, następnie układamy nasączone biszkopty i wylewamy masę. 10. Wierzch deseru
dekorujemy startymi lub pokruszonymi biszkoptami i posypujemy gorzkim kakao. 11. Deser
schładzamy w lodówce.