Deser Raffaello z truskawkami


Składniki:
- 400 g truskawek (mogą być mrożone),
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 6 łyżek wody,
- 100 g białej czekolady,
- 2 łyżki mleka,
- 250 g mascarpone,
- 150 g jogurtu naturalnego*,
- 1 (czubata) łyżka wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Do dekoracji:
- kulki Raffaello,
- wiórki kokosowe.
Jeżeli mamy truskawki mrożone, to najpierw należy je rozmrozić. Następnie zasypać je cukrem, dodać sok z cytryny i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się truskawek. Energicznie mieszać aż sos nieco zgęstnieje i odstawić do wystudzenia.
Białą czekoladę połamać na kawałki, dodać 2 łyżki mleka i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Mascarpone zmiksować na gładką masę, dodać jogurt naturalny, wanilię, wlać przestudzoną białą czekoladę i wymieszać do połączenia składników. Przygotować szklane pucharki. Układać kolejno: warstwa kremu, warstwa musu z truskawek i ponownie warstwa kremu. Na koniec posypać deser wiórkami kokosowymi, udekorować truskawkami oraz kulkami Raffaello.
Przechowywać w lodówce.
* jogurt nie może być kwaśny w smaku
Drukuj przepis