Deser poziomkowy


"Bardzo łatwy, bardzo dobry i bardzo szybki w przygotowaniu deser ze świeżych poziomek. Znika jeszcze szybciej. Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z tej strony."

Deser poziomkowy
Składniki dla 4 osób:
250g poziomek 2 łyżki cukru pudru 200ml śmietany kremówki 30% 200ml jogurtu greckiego 5 łyżek skondensowanego mleka słodzonego sok z jednej cytryny
Opłukać poziomki na sicie pod bieżącą wodą. Odsączyć. Połowę zmiksować z 1 łyżką soku cytrynowego i 2 łyżkami cukru pudru.
Ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Dodać jogurt, mleko skondensowane i resztę soku cytrynowego. Wymieszać mikserem do połączenia składników.
Przygotować 4 szklaneczki. Układać warstwami : krem jogurtowo-śmietanowy, mus poziomkowy, całe poziomki, aż do wyczerpania składników. Do chwili podania trzymać w lodówce.