Deser malinowy z karmelizowanymi orzechami

#współpraca
Przepisy są idealne dla tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o swoje zdrowie i ciało, ale również dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo i wprowadzić do swej diety więcej owoców i warzyw.
Dla mnie ta książka to mnóstwo fantastycznych inspiracji na smakowite kolorowe dania jak deser, który prezentuję poniżej. Zamieniłam kilka składników na te które miałam akurat w lodówce i wyszło pysznie. Dlatego dzielę się z Wami
Składniki:
- 350 g jogurtu naturalnego skyr
- 100 g malin
- 2 łyżki miodu
- ziarenka z laski wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki mleka
- 20 g orzechów włoskich
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego (może być ryż)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka masła
- owoce i mięta do dekoracji
Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Skyr, maliny i miód blendujemy przez kilka minut. Następnie łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Gotowy krem przelewamy do słoiczków i odstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy posiekane orzechy i prażymy ok 2 minut. Następnie dodajemy amarantus i i miód i smażymy mieszając jeszcze ok 1 minuty. Przekładamy na wierzch słoiczków i dekorujemy.