Deser jogurtowy na zimno


Składniki
- 460 g jogurtu greckiego
- 150 g schłodzonej śmietanki 30 %
- 4 łyżeczki cukru brązowego lub łyżka płynnego miodu
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 2 większe dojrzałe i słodkie nektarynki lub brzoskwinie + kilka kropel cytryny
Schodzoną śmietanę ubijam z cukrem do czasu, kiedy śmietana zwiększy swoją objętość. Dodaję jogurt i całość dokładnie ale delikatnie mieszam. W małym garnuszku rozpuszczam dwie płaskie łyżki żelatyny w 4 – 5 łyżkach chłodnej wody. Mieszam i zostawiam do napęcznienia. Następnie delikatnie podgrzewam żelatynę intensywnie mieszając, do czasu aż się rozpuści. Przy tej czynności należy uważać, żeby nie zagotować żelatyny. Do płynnej żelatyny dodaję trzy łyżki masy jogurtowej i mieszam. Wszystko wlewam stopniowo do reszty masy, delikatnie mieszając. Masę rozlewam do pucharków lub szklanek. Brzoskwinie miksuję na gładkie puree, dodaję sok z cytryny. Mus owocowy wykładam na masę jogurtową i całość daję do lodówki co najmniej na godzinę. Deser można dowolnie udekorować owocami. Smacznego ?