Deser jagodowy


„Jagód w tym roku było jak na lekarstwo, przynajmniej w moim rejonie. Na swojej leśnej działce nie zebrałam nic. Na miejskim targowisku pojawiły się tylko raz i nie były zbyt świeże. Zazwyczaj robiłam z ich dżem jagodowy i dużo mroziłam, aby mieć na zimą do jagodzianek czy deserów. Teraz udało mi się tylko trochę zamrozić, gdy mąż wracając z podróży służbowej z południowo-wschodniej części kraju kupił ich trochę po drodze. I chociaż jeździł w ten rejon dość często to tylko raz miał to szczęście. Później zazwyczaj padał deszcz i nikt nie stal z nimi przy drodze. Udało mi się jednak upiec z nimi jagodzianki i zrobić taki oto deser.”

Deser jagodowy
Składniki na 5 porcji:
1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
400ml gorącej wody
340g jogurtu greckiego
1 tabliczka białej czekolady
½ litra świeżych jagód
Zalej galaretkę gorącą wodą. Mieszaj, aż się rozpuści. Przelej do płaskiego naczynia i zostaw do stężenia. Można ją przygotować poprzedniego dnia wieczorem i wstawić na noc do lodówki.
Opłucz jagody na sicie pod bieżącą wodą. Zostaw do ocieknięcia.
Roztop w kąpieli wodnej czekoladę. Lekko przestudź i połącz z jogurtem. Dokładnie wymieszaj.
Pokrój galaretkę w kostkę o boku 1cm.
Przygotuj cztery szklane naczynia do deserów. Układaj warstwami : pokrojoną galaretkę, krem jogurtowy i jagody. Mnie wyszło po dwie warstwy. Do czasu podania trzymaj w lodówce.