Delikatny...

Delikatny...

Biszkopt z kremem jagodowym

składniki na biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, wlać masę biszkoptową. Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp.160 st.przez około 35/40 minut.

składniki na krem jagodowy:

500 ml śmietany 30%

1 szklanka jagód(miałam mrożone)

1/2 cytryny

3 łyżeczki żelatyny

1/2 szklanka cukru

Jagody podgotować z cukrem tak aby puściły sok. Do jagód wycisnąć sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w małej ilości soku, wymieszać z jagodami. Śmietanę ubić na puszystą masę. Dodać wystudzoną masę jagodową z żelatyną.

dodatkowo:

2 galaretki cytrynowe

Galaretki robię w/g przepisu na opakowaniu.

Upieczony i schłodzony biszkopt przekroić na 2 części. Na pierwszy spód nałożyć pół masy jagodowej. Następnie wlać tężejącą galaretkę cytrynową. Czynność powtórzyć jeszcze jeden raz.Udekorować w/g własnej fantazji. Odstawić do zimnego pomieszczenia lub lodówki.

 

a tak prezentuje się po przekrojeniu:

 

 

Kategorie przepisów