Delikatne roladki drobiowe ze szparagami z chrupiącą surówką

Delikatne roladki drobiowe ze szparagami z chrupiącą surówką

Zdjęcie - Delikatne roladki drobiowe ze szparagami z chrupiącą surówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Delikatne roladki drobiowe ze szparagami

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka (rozbite)
  • 8 łodyg zielonych szparagów
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 garść tartej mozzarelli
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego Oliwier z oliwą z oliwek 5%
  • ½ pęczka pietruszki
  • szczypta soli 
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili 
  • 2 ząbki czosnku 
  •  zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Wymieszać 2/3 szklanki oleju Oliwier ze szczyptą soli, pieprzu, chili, ziół prowansalskich i dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę do czosnku. Tak przygotowaną marynatą posmarować kotlety drobiowe z dwóch stron.

Posiekać połowę pęczka zielonej pietruszki i posypać nimi kotlety. Na każdy kotlet ułożyć 2 szparagi oraz 2 plasterki mozzarelli i zwinąć w rulon.

Roladki drobiowe ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać startą mozzarellą. Piec w trybie “góra-dół” w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30-40 minut. Połowę tego czasu pod przykryciem.

Zdjęcie - Delikatne roladki drobiowe ze szparagami z chrupiącą surówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Chrupiąca surówka

Składniki:

  • ½ marchwi
  • 1 czerwona cebula
  • 1 długi ogórek zielony
  • pęczek rzodkiewek
  • ⅓  pęczka koperku
  • ⅓ pęczka kolendry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Oliwier z oliwą z oliwek 5%

Przygotowanie:

Ogórek pokroić w paseczki (nie jest konieczne obieranie, ale trzeba warzywa umyć). Pół marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jedną średnią czerwoną cebulę i rzodkiewki pokroić w półplasterki. Do tego dodać posiekany koper i kolendrę. Doprawić solą, pieprzem i chili do smaku.

Surówkę polać 2 łyżkami soku z cytryny oraz 2 łyżkami oleju Oliwier.

Zdjęcie - Delikatne roladki drobiowe ze szparagami z chrupiącą surówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Czas przygotowania: 1 godz.

Liczba porcji: 4

Kategorie przepisów