Dekadenckie ciasto czekoladowe ze śliwkami w porto

Dekadenckie ciasto czekoladowe ze śliwkami w porto

Żadne inne określenie nie pasuje do tego ciasta, jak „dekadenckie” właśnie. Bo jest idealnie czekoladowe, rozpływające się w ustach, intensywne w smaku.

Zdjęcie - Dekadenckie ciasto czekoladowe ze śliwkami w porto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jako dodatek wybrałam cudownie dojrzałe śliwki, które namaczałam w mieszance porto i mielonych goździków.

Zdjęcie - Dekadenckie ciasto czekoladowe ze śliwkami w porto - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGoździki to jednak z moich ulubionych przypraw. Nadaje deserom zupełnie inny, ciekawszy moim zdaniem, aromat, tak inny od poczciwego cynamonu.

Zdjęcie - Dekadenckie ciasto czekoladowe ze śliwkami w porto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dekadenckie ciasto czekoladowe ze śliwkami w porto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dekadenckie ciasto czekoladowe ze śliwkami w porto

Agata, 20 sierpnia 2014

Zdjęcie - Dekadenckie ciasto czekoladowe ze śliwkami w porto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Śliwki oczyść z pestek, pokrój na połówki, a następnie na 3 części. Zalej porto przyprawionymi goździkami, odstaw na 30 minut.

Cukier zmiksuj z masłem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą, kakao i solą. W drugiej misce połącz jajko z zsiadłym mlekiem. Do maślanej masy dodawaj na zmianę, partiami składniki suche, mokre, suche, mokre, suche.

Ciasto przelej do tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 oC. Przed podaniem ostudź.

Kategorie przepisów