Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami

Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami

Zdjęcie - Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zawsze byłam daleka od porywania się na domowy wyrób ciasta francuskiego czy innych wypieków, którym trzeba poświęcić pół doby w kuchni. Kiedy jednak u Nigelli (w „Jak być domową boginią”) natknęłam się na przepis na danish pastry w szybkiej wersji, nie mogłam się mu oprzeć!

Zdjęcie - Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ta ‚szybka wersja’ też wymaga od nas czasu, ale to głównie czekanie (ciasto musi się schłodzić, a następnie ocieplić), całość jednak zamknie się na leżakowaniu przez noc i kilku porannych godzinach.

Zdjęcie - Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Warto jednak się wysilić, bo ciasteczka są przepyszne! Maślane, a przy tym lekkie, pełne warstwowo ułożonych płatków ciasta. Dodałam do nich subtelną w smaku waniliową ricottę oraz kwaskowate maliny.

Zdjęcie - Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 20 ciastek

Zdjęcie - Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Do upieczenia ciastek użyłam połowy ciasta, resztę zamroziłam. Farsz ma proporcje właśnie na połowę ilości ciasta.

Wodę wymieszaj z mlekiem i jajkiem.

Do mąki z drożdżami, solą oraz cukrem dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, krótko zmiksuj w malakserze (masło ma cały czas pozostać w formie grudek). Dolej mieszankę mleka, wymieszaj łopatką. Powstanie lepkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na minimum noc do lodówki.

Kolejnego dnia ogrzej ciasto do temp. pokojowej.

Wyjmij i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Złóż ciasto na 3 części (jak list), obróć o 180 o, ponownie rozwałkuj, złóż, obróć. I ponownie (w sumie 3 razy).

Ricottę połącz z wanilią i cukrem.

Ciasto pokrój na kwadraty o boku ok. 12 cm. Na środek każdego nałóż łyżeczkę ricotty i kilka malin. Sklej na środku przeciwległe rogi, aby powstał kształt przypominający kopertę.

Odstaw na przynajmniej godzinę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 15 minut w temp. 180 oC.

Przed podaniem możesz 'danisze' polukrować.

Kategorie przepisów