Dal po delhijsku

Oto i wspomniany dal. Dal, zwany też dhal, to popularne hinduskie danie na bazie soczewicy lub innych nasion strączkowych. Przepis, tak jak i na chapati, wzięłam z książki "Księga Smaków Świata". Dal po delhijsku jest bardzo aromatyczny, sycący i świetnie rozgrzewa. :)

DAL PO DELHIJSKU
(dla 4 osób)
1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
1 duży pomidor,
1 łyżka klarowanego masła lub oleju,
4 szklanki bulionu warzywnego,
1 płaska łyżeczka kuminu,
1 płaska łyżeczka garam masala,
pół łyżeczki pieprzu cayenne,
pół łyżeczki kurkumy
posiekana świeża kolendra (ja zastąpiłam natką pietruszki)
W rondlu rozgrzać tłuszcz i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać posiekany czosnek i wszystkie przyprawy, smażyć razem przez chwilę, mieszając. Dodać opłukaną na sitku soczewicę, zalać bulionem i gotować, aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać (około 30-35 minut). W tym czasie pomidora sparzyć, obrać ze skórki, odrzucić pestki, a miąższ drobno pokroić. Dodać do zupy mniej więcej w połowie gotowania. Na koniec wsypać posiekaną kolendrę i wymieszać.
Ja podałam zupę z chlebkami chapati, ale z bagietką też będzie dobrze smakować :)

DAL PO DELHIJSKU
(dla 4 osób)
1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
1 duży pomidor,
1 łyżka klarowanego masła lub oleju,
4 szklanki bulionu warzywnego,
1 płaska łyżeczka kuminu,
1 płaska łyżeczka garam masala,
pół łyżeczki pieprzu cayenne,
pół łyżeczki kurkumy
posiekana świeża kolendra (ja zastąpiłam natką pietruszki)
W rondlu rozgrzać tłuszcz i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać posiekany czosnek i wszystkie przyprawy, smażyć razem przez chwilę, mieszając. Dodać opłukaną na sitku soczewicę, zalać bulionem i gotować, aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać (około 30-35 minut). W tym czasie pomidora sparzyć, obrać ze skórki, odrzucić pestki, a miąższ drobno pokroić. Dodać do zupy mniej więcej w połowie gotowania. Na koniec wsypać posiekaną kolendrę i wymieszać.
Ja podałam zupę z chlebkami chapati, ale z bagietką też będzie dobrze smakować :)
