Daktylowy pudding toffi

Daktylowy pudding toffi

Zdjęcie - Daktylowy pudding toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Daktylowy pudding toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten puszysty, a przy tym skąpany w pysznym sosie toffi pudding wg. przepisu Nigelli przyrządzam od lat („Nigella Gryzie” ukazała się w 2001 roku!).

Zdjęcie - Daktylowy pudding toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Daktylowy pudding toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy już jednak przygotowałam sobie wiekszość składników, pewna zawartość mojej spiżarki zanurkowałam po ciemny cukier muscavado- a tam nędzne resztki na dnie słoika… Nie poddałam się jednak i użyłam 1/2 brązowego cukru. Okazało się, że smak puddingu się zmienił i stał zdecydowanie bardziej maślany w smaku.

Zdjęcie - Daktylowy pudding toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Daktylowy pudding toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spokojnie możecie postawić więc na pełny smak toffi skupiając się na ciemnym, bogatym  w smaku muscavado lub w połowie zastąpić go zwykłym brązowym cukrem i cieszyć się maślanymi nutami deseru!

Zdjęcie - Daktylowy pudding toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Daktylowy pudding toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Daktylowy pudding toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Nasmaruj masłem 1,5 l. naczynie do zapiekania.

W misce wymiesza 100 g cukru muscavado z mąką i proszkiem do pieczenia. W drugiej połącz mleko, jajko, roztopione masło i esencję waniliową. Wlej do suchych składników, połącz łyżką. Dodaj pokrojone daktyle, wymieszaj. Ciasto przełóż do naczynia do zapiekania.

Wierzch obsyp pozostałym cukrem, połóż kawałki masła, zalej wrzątkiem (!) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem lekko ostudź, podawaj sam lub np. polany śmietanką kremówką.

Kategorie przepisów