Daktylowy pudding toffi
            

Ten puszysty, a przy tym skąpany w pysznym sosie toffi pudding wg. przepisu Nigelli przyrządzam od lat („Nigella Gryzie” ukazała się w 2001 roku!).


Gdy już jednak przygotowałam sobie wiekszość składników, pewna zawartość mojej spiżarki zanurkowałam po ciemny cukier muscavado- a tam nędzne resztki na dnie słoika… Nie poddałam się jednak i użyłam 1/2 brązowego cukru. Okazało się, że smak puddingu się zmienił i stał zdecydowanie bardziej maślany w smaku.


Spokojnie możecie postawić więc na pełny smak toffi skupiając się na ciemnym, bogatym w smaku muscavado lub w połowie zastąpić go zwykłym brązowym cukrem i cieszyć się maślanymi nutami deseru!


Składniki- ciemny cukier muscavado - 100 g (lub 50 g muscavado i 50 g zwykłego brązowego cukru)
 - mąka pszenna - 175 g
 - proszek do pieczenia - 1 i 1/3 łyżeczki
 - jajko - 1 szt
 - mleko - 125 ml
 - naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
 - masło - 50 g, rozpuszczone
 - daktyle - 200 g (pokrojone, lekko obtoczone w mące)
 - sos
 - ciemny cukier muscavado - 200 g (lub 100 g muscavado i 100 g zwykłego brązowego cukru)
 - masło - 25 g
 - wrzątek - 500 ml
 
Nasmaruj masłem 1,5 l. naczynie do zapiekania.
W misce wymiesza 100 g cukru muscavado z mąką i proszkiem do pieczenia. W drugiej połącz mleko, jajko, roztopione masło i esencję waniliową. Wlej do suchych składników, połącz łyżką. Dodaj pokrojone daktyle, wymieszaj. Ciasto przełóż do naczynia do zapiekania.
Wierzch obsyp pozostałym cukrem, połóż kawałki masła, zalej wrzątkiem (!) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem lekko ostudź, podawaj sam lub np. polany śmietanką kremówką.