Czy jagody lubią kokos?
Przypadło mi w udziale niespieszne popołudnie. Męska część rodziny wybyła z domu biorąc ze sobą kalosze, wiadro i łopatę:) Pewnie szukają kości dinozaurów:))) Moje dziecko ostatnio przechodzi fazę fascynacji dinozaurami, czyta wszystko, co mu wpadnie w ręce z tej dziedziny ( ja się cieszę, bo z racji tego, że wakacje trwają 2,5 miesiąca, Krzyś „nieświadomie”ćwiczy czytanie, mimo, że ma wolne od szkoły:)). Wieczorem, przed zgaszeniem lampki nocnej przy łóżku, odwróciliśmy role i teraz moje dziecko czyta mnie, a nie ja jemu. Można się więc spodziewać, że niedługo, jako ekspert w dziedzinie czasów prehistorycznych założę stosownego bloga:)
Aaa, niespieszne popołudnie miało być;)
Mając więc w zanadrzu dwie godziny dla siebie, upiekłam kokosowe babeczki, których smak świetnie dopełniły jagody. Okazało się, że jagody lubią kokos - i to bardzo!!! Moi panowie po przyjściu z wyprawy będą mieli jagodowo - kokosową kolację. W sam raz do szklanki ciepłego mleka z cukrem waniliowym:)
Przepis, to połowa porcji babki kokosowej, którą piekę już od ponad dziesięciu lat*
Babeczki kokosowo - jagodowe
12-14 szt
125 g miękkiego masła
110 g drobnego cukru
szczypta soli
2 jajka
90 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
65 g wiórków kokosowych
150 g jagód
Piekarnik nagrzać do 180 C. Przygotować foremki do muffinek. Jagody wypłukać i zostawić do obeschnięcia.
Masło z cukrem i solą utrzeć do białości. Dodać po jednym jajku i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Do masy maślanej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Na końcu dodać jagody, wymieszać i nakładać do foremek prawie do pełna.
Piec około 25 min, aż się zrumienią.
* W przypadku babki kokosowej, podwoić podane proporcje, pominąć jagody, ciasto nałożyć do formy keksowej i piec w temp. 175 C przez około 60 min.