Czosnkowe udka z kuraka

Krzysiek jest wielkim fanem czosnku, czasem wydaje mi się, że dodałby czosnku do ciasta czekoladowego gdyby tylko miał na to szansę.
Ja aż taką entuzjastką nie jestem, lubię czosnek w ilościach umiarkowanych, jednakże w ten weekend postanowiłam dopieścić podniebienie mojego przeziębionego małżonka dużą ilością czosnku.
W ten oto sposób powstały mocno czosnkowe udka z kurczaka.

Składniki
4 nogi z kurczaka
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
½ słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 główka czosnku
½ szklanki bulionu
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Czosnek obrałam, zgniotłam nożem, pomieszałam z przyprawami i oliwą. Powstałą miksturą posmarowałam nogi kuraka i odstawiłam na 2 h do lodówki.
Po tych 2 h rozgrzałam piekarnik do temperatury 150 st C. Udka przełożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam bulionem i wsadziłam do pieca. Po około 40 min pieczenia obróciłam udka na drugą stronę i piekłam kolejne 40 min. Podałam z ziemniakami, sosem z przepieranych warzyw i duszoną młodą kapustą z koperkiem.
Udka miały cudownie chrupką skórkę, mięso było miękkie i dość mocno czosnkowe. Stanowczo do powtórki.
Ja aż taką entuzjastką nie jestem, lubię czosnek w ilościach umiarkowanych, jednakże w ten weekend postanowiłam dopieścić podniebienie mojego przeziębionego małżonka dużą ilością czosnku.
W ten oto sposób powstały mocno czosnkowe udka z kurczaka.

Składniki
4 nogi z kurczaka
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
½ słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 główka czosnku
½ szklanki bulionu
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Czosnek obrałam, zgniotłam nożem, pomieszałam z przyprawami i oliwą. Powstałą miksturą posmarowałam nogi kuraka i odstawiłam na 2 h do lodówki.
Po tych 2 h rozgrzałam piekarnik do temperatury 150 st C. Udka przełożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam bulionem i wsadziłam do pieca. Po około 40 min pieczenia obróciłam udka na drugą stronę i piekłam kolejne 40 min. Podałam z ziemniakami, sosem z przepieranych warzyw i duszoną młodą kapustą z koperkiem.
Udka miały cudownie chrupką skórkę, mięso było miękkie i dość mocno czosnkowe. Stanowczo do powtórki.
