Czosnkowe bułeczki drożdżowe
Tanecznym krokiem wchodzimy w czas karnawałowych imprez. Dzisiejsze bułeczki wspaniale sprawdzą się jako przekąska na każdym przyjęciu.
Miękkie, o aromacie czosnku. Świetnie sprawdzą się jedzone „solo” lub jako baza do grzanek lub kanapek.
Najlepsze są oczywiście świeżo upieczone, lekko jeszcze ciepłe ;)
Składniki- Mąka pszenna - 700 g (plus do podsypywania)
- drożdże - 1 i 1/2 łyżki (instant)
- cukier - 1 łyżka
- sól - 1 łyżeczka
- oliwa - 1/4 szklanki
- mleko - 1 i 3/4 szklanki
- "polewa"
- czosnek - 4 ząbki
- oliwa - 2 łyżki
- masło - 3 łyżki
- natka pietruszki - 1 pęczek
- sól - do oprószenia wierzchu
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier drożdże, sól. Mleko lekko podgrzej, dodaj wraz z oliwą do pozostałych składników, połącz i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności podsyp mąką. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, no około godzinę.
Wyrośnięte ciasto podziel na porcje, z każdej uformuj bułeczkę (może mieć kształt precelka lub klasyczny). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w ciepłym miejscu, przykryj czystą ściereczką i odczekaj kolejnych 30 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C, piecz ok. 15 minut.
Oliwę podgrzej w rondelku z masłem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj drobno posiekaną natkę. Mieszanką posmaruj (przy pomocy pędzelka) świeżo wyjęte z piekarnika, jeszcze ciepłe bułeczki. Oprósz solą.
Proporcje na ok. 25 sporych bułeczek.