Czerwona kapusta w pieczonym jabłku

Czerwona kapusta w pieczonym jabłku
Zdjęcie - Czerwona kapusta w pieczonym jabłku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





















Przyznam Wam się szczerze do tego, że mam coś w sobie z kulinarnego hipstera. Mimo iż uwielbiam tradycyjny, świąteczny bigos to wymarzyłam sobie w tym roku duszoną czerwoną kapustę.. w pieczonym jabłku . Jeśli jesteście tradycjonalistami to być może taka forma podania kapusty spodoba się komuś jako dodatek do świątecznego obiadu albo z okazji Nowego Roku. Jestem w stanie zaakceptować, że nie mamy jak na razie śniegu, ale nie jestem w stanie wyobrazić sobie świąt bez seansu Kevina samego w domu oraz pieczonej kaczki w Boże Narodzenie. Czerwoną kapustę w jabłku można zaserwować jako dodatek do świątecznego mięsa!
Czerwona kapusta w pieczonym jabłku
pół główki czerwonej kapusty
ząbek czosnku
mała cebula
jabłko
50 ml czerwonego wina
50 ml wody
5 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki miodu
łyżka cukru trzcinowego
garść bakalii (u mnie migdały)
łyżka masła
oliwa
sól, pieprz
+ dowolna liczba jabłek zależna od porcji

W głębokim garnku podsmażamy na maśle i oliwie posiekaną drobno cebulę, dodajemy pieprzu. Dodajemy poszatkowaną kapustę, obrane i starte na tarce o małych oczkach jabłko oraz posiekany drobno czosnek. Kapustę mieszamy i zalewamy wrzącą wodą. Gdy po kilku minutach kapusta trochę zmięknie dodajemy migdały, wino, 3 łyżki octu balsamicznego, cukier, dużo świeżo mielonego pieprzu i szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut.
Jabłka przecinamy u góry poziomo, wydrążamy z pestek, zostawiając odrobinę owocu przy skórce. Faszerujemy je kapustą, zakrywamy "czapeczką". Dwie łyżki octu balsamicznego mieszamy z miodem i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, wkładamy do niego jabłka. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z sosem na bazie miodu i posypujemy słupkami migdałowymi.

Tosia

Kategorie przepisów