Czekoladowy warkocz
            
Babka drożdżowa mocno czekoladowa wilgotna od czekolady - jak dla mnie to ideał. Choć wbrew pozorom jest mało słodka, zdecydowanie dla smakoszów gorzkiej czekolady. Jeżeli podajecie dzieciom to przyda się ją dosłodzić np dżemem malinowym - najlepiej takim z domowej spiżarni. Moja babka się troszkę spiekła ale i tak była pyszna lekko chrupiąca z wierzchu a wilgotna w środku hm ale lepszy taki ,,piekarnik,, niż wcale więc nie ma co narzekać tylko zjadać ;-) Polecam
Na foremkę keksową:
- 125 ml maślanki
 - 25 g świeżych drożdży
 - 1 jajko ( 60 g )
 - 3 łyżki cukru trzcinowego
 - 50 g ciemnego prawdziwego kakao w proszku
 - 180 g mąki orkiszowej lub pszennej
 - 100 g masła
 - 200 g czekolady typu nutella
 - 100 g gorzkiej czekolady min 70 % kakao lub mlecznej
 
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Maślankę utrzeć z drożdżami i cukrem, następnie roztopić masło i przestudzić - dodać do maślanki wraz z jajkiem wymieszać do połączenia. Odważyć potrzebną ilość mąki i kakao - wymieszać dodać do pozostałych składników - zagnieść ciasto i wyrabiać ok 5 minut. Aby ręce się nie kleiły do ciasto posmarować je oliwą. Przełożyć do miseczki przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość odgazować je i przerobić jeszcze raz, i znowu zostawić do ponownego wyrośnięcia.
W Międzyczasie rozpuścić czekoladę typu nutella i odstawić. Czekoladę w tabliczce zetrzeć na tarce ( tak jak np szatkuje się kapustę) odstawić.
Rozgrzać piekarnik do 180 C góra dół.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy na ok 35x30 cm podsypując mąką aby się nie kleiło. Rozprowadzić przestudzoną czekoladę na nią posypać tartą ( jeżeli wolicie bardziej słodkie dodać mleczną ). Ciasto zwinąć jak na roladę zlepić końce i lekko je podwinąć do spodu, lekko spłaszczyć i przeciąć ostrym nożem wzdłuż prawie do końca i przekładać na zmianę jak warkocz. Przełożyć do wysmarowanej keksówki i zostawić aby trochę jeszcze podrosło. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 - 40 minut aż się zrumieni , wystudzić w uchylonym piekarniku.
Smacznego




przepis własny