Czekoladowy sernik na zimno na dyniowym spodzie

Czekoladowy sernik na zimno na dyniowym spodzie
Zdjęcie - Czekoladowy sernik na zimno na dyniowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowy sernik na zimno na dyniowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowy sernik na zimno na dyniowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowy sernik na zimno na dyniowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowy sernik na zimno na dyniowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mielonego twarogu
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g płatków owsianych drobnych
  • 70 ml oleju Kujawski z pestek dyni tłoczonego na zimno
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g pestek dyni
  • 25 g miodu
Przygotowanie

Płatki owsiane i pestki dyni prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Przesypujemy do miski. 


Do jeszcze ciepłych płatków dodajemy miód i 30 ml oleju z pestek dyni. Mieszamy dokładnie i wykładamy dno tortownicy o śr. 20-22 cm. Dociskamy i schładzamy.


200 g czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Do ciepłej czekolady stopniowo dodajemy twaróg, mieszając. Dodajemy cukier puder i 20 ml oleju z pestek dyni i dokładnie mieszamy. Masę serową przelewamy na schłodzony spód dyniowy. 


Schładzamy do stężenia około 1-2 godz.


100 g czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Do lekko ciepłej czekolady dodajemy 20 ml oleju z pestek dyni i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną polewę wylewamy na schłodzony sernik.



Sernik dekorujemy pestkami dyni i pokruszoną czekoladą.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów