Czekoladowy sernik bez pieczenia
            
 
 Bardzo prosty i szybki serniczek czekoladowy bez pieczenia. Musimy tylko poczekać aż stężeje w lodówce. Spód z kruchych ciasteczek, masa z trzech składników i już. Delikatny i czekoladowy! Mniam, mniam! 
 
 
 
 
 
 Składniki: 
 Spód:
- 200 g kruchych ciasteczek
 - 4 łyżki masła i/lub 1 łyżka masła orzechowego
 
 Masa:
- 1 kg twarogu sernikowego
 - 1 szklanka cukru pudru
 - 400 g czekolady deserowej
 
 
 Polewa: 
- 100 g czekolady deserowej
 - łyżka masła
 - 2 łyżki oleju roślinnego
 
lub 
 250 ml śmietany kremówki tarta czekolada 
 
 Zaczniemy od pokruszenia ciasteczek. 
 
 
 Zmieliłam je w malakserze. 
 
 
 Dodałam rozpuszczone masło. Można dołożyć łyżkę masła orzechowego. 
 
 
 Dokładnie wymieszałam. 
 
 
 Masą ciasteczkową wyłożyłam spód i lekko boki tortownicy o średnicy 25 cm.
 
 Włożyłam do lodówki. 
 
 
 Kolej na masę serową.
 
 Do miski włożyłam połamaną na kosteczki czekoladę.
 
 
 
 Rozpuściłam ją w kąpieli wodnej.
 
 
 
 
 
 Wsypałam do ciepłej czekolady cukier puder.
 
 
 
 Wymieszałam.
 
 
 
 Do czekolady dodawałam stopniowo po łyżce twarogu.
 Powinien być w pokojowej temperaturze.
 
 
 
 
 Dokładnie połączyłam wszystkie składniki.
 
 
 
 Masę wyłożyłam na spód z ciasteczek.
 Wstawiłam ciasto na 3 godziny do lodówki.
 
 
 
 Gdy stężał w lodówce, wyjęłam go z formy.
 
 
 
 Sernik można polać polewą czekoladową.
 Roztopić czekoladę, dodać masło i olej.
 Ja stwierdziłam, że w deserze za dużo będzie czekoladowego smaku
 i ubiłam bitą śmietanę z odrobiną cukru pudru.
 
 
 
 Na nią starłam gorzką czekoladę.
 
 
 A wisienką na torcie w dosłownym znaczeniu
 było ułożenie na wierzchu wiśni z syropu nasączonych alkoholem. 
 Smacznego!
 
 
 
 