Czekoladowy raj


Pospieszana przez moją kochaną Kasię – Skidi podaję przepis na deser czekoladowy, który powstała na podstawie przepisu z nowego numeru magazynu Easy Food.
Gdy zobaczyłam mus na zdjęciu nie mogłam się oprzeć. Oczywiście wprowadziłam dobre zmiany ;-)
Mus czekoladowy z marynowanymi w martini truskawkami
Składniki:
Na 4 pucharki
200 g gorzkiej czekolady (ja użyłam 150 g gorzkiej i 50 g gorzkiej z chili)
400 ml śmietany kremówki
3 łyżki miodu
50 g białej czekolady (mój dodatek)
100 g truskawek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Około 50 ml alkoholu (ja użyłam Martini Bianko)
Szczypta soli
Ubita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:
Truskawki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki, zalać alkoholem, sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem pudrem. Odstawić na kilka h do lodówki.
Czekoladę gorzką rozpuścić z 200 ml śmietany i dodać do tego szczyptę soli. Miód podgrzewać na małym ogniu w osobnym naczyniu aż zrobić się lekko brązowy. Dodać go do czekolady, wymieszać. Odłożyć 4 łyżki mikstury czekoladowej do miseczki z pokruszoną białą czekoladą. Wymieszać aż się dobrze połączą. Do 4 pucharków rozdzielić powstała miksturę (tą z białą czekoladą). Do ¾ pozostałej czekoladowej mikstury dodać pozostałą śmietanę, wymieszać i przelać do pucharków. Następnie nałożyć na to odłożoną ¼ mikstury. Odstawić do lodówki na min 2 h.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i zamarynowanymi truskawkami.
I tyle : ) a smakuje niesamowicie