Czekoladowo - orzechowe trufle z nutellą


Kolejne trufle dla fanów nutelli, tak samo jak poprzednie trufle, które robiłam są bardzo proste :) Nie wszystkim przypadną do gustu, bo są bardzo słodkie - tak samo jak nutella. Polecam spróbować!
Składniki:
- 180g nutelli lub waszego innego ulubionego czekoladowo - orzechowego kremu
- ok. 10-14 orzechów laskowych (ilość zależy od wielkości trufli jaką zrobicie)
- ok. 200g. gorzkiej czekolady (polecam gorzką, aby trufle nie były za słodkie)
Potrzebujemy małego pojemnika. Pojemnik wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy formę nutellą i wyrównujemy. Przejeżdżamy nożem po powierzchni nutelli tworząc kratkę, aby ustalić sb jakie wielkosci bedą miały nasze trufle. W środek każdej trufli wsadzamy orzech laskowy i wsadzamy do zamrażalnika, aż będzie kompletnie twarde.
Kiedy masa będzie juz prawie twarde to roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjmujemy pojemnik z masą i pociągamy za papier do pieczenia aby wyjąć masę z pojemnika. Odczepiamy papier do pieczenia od masy nutellowej i w miejscu liń, które zrobilismy nożem tniemy masę dużym nożem, dzięki temu uzyskamy równe trufle z orzechami.
Przygotowujemy blachę/tacę lub inne płaskie naczynie, które wykładamy papierem do pieczenia. Każdą truflę kładziemy na widelec i maczamy w czekoladzie, następnie wyławiamy ją z czekolady i stukamy o brzeg naczynia, aby nadmiar czekolady zciekł. Kładziemy truflę na blaszkę, na której zastygnie Wam czekolada.
Gotowe! Trufle najlepiej przechowywać w lodówce.