Czekoladowo-cynamonowe naleśniki z serkiem i pomarańczą

Czekoladowo-cynamonowe naleśniki z serkiem i pomarańczą

Cześć,

Dziś zapraszam na kolejny efekt nocnego gotowania – propozycję na lekką kolację albo śniadanie na słodko. Inspirację zaczerpnęłam z bloga Healthy Plate, mojego ostatniego odkrycia. Zapraszam Was na czekoladowo-cynamonowe naleśniki z serkiem i pomarańczą.

Zdjęcie - Czekoladowo-cynamonowe naleśniki z serkiem i pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na ok. 10 naleśników, porcja dla 2 osób):

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka (użyłam 0,5%-wego),
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 płaskie łyżki kakao,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 pomarańcz,
  • 1-2 łyżki serka naturalnego (zamiennie jogurt naturalny typu greckiego lub miód),
  • opcjonalnie posypka czekoladowa.

Zdjęcie - Czekoladowo-cynamonowe naleśniki z serkiem i pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowo-cynamonowe naleśniki z serkiem i pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Mąkę, kakao, cynamon, jajka oraz mleko miksujemy na jednolitą masę.
  • Dodajemy wodę i oliwę. Mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Odstawiamy na ok. 15 minut.
  • Smażymy z jednej strony ok. 1-2 minuty na średnim ogniu.
  • Naleśniki dekorujemy serkiem, pokrojoną w kawałki pomarańczą oraz posypką czekoladową. Serek można też zastąpić jogurtem naturalnym typu greckiego lub miodem (to mój ulubiony wariant na słodkie śniadanie).

Smacznego!

Gosia

to %s

Kategorie przepisów