Czekoladowiec

Czekoladowiec

Jakiś czas temu piekłam czekoladowiec na czerwonym winie, a tym razem postanowiłam wypróbować inny przepis. Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe, dość słodkie - myślę, że można to zmienić, dodając np. więcej gorzkiej czekolady zamiast mlecznej. Poza tym jest to przepis raczej na malutką blachę lub tortownicę, ja użyłam średniej prostokątnej blachy i moje ciasto ma tylko 3 cm wysokości. Jest jednak bardzo pyszne i utrzymuje świeżość nawet do 5 dni, więc warto się pokusić o wypróbowanie tego przepisu.

Składniki:

2 tabliczki mlecznej czekolady

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

4 jajka

2 łyżki gorzkiego kakao

1/4 kostki masła

aromat waniliowy

(opcjonalnie) posiekane orzechy włoskie

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem, odstaw do przestygnięcia. Ubij jajka z cukrem i aromatem waniliowym. Dodaj do masy jajecznej czekoladę, a następnie mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Jeżeli dodajesz też orzechy, wymieszaj je z ciastem na końcu. Piecz ciasto przez około 45 minut w 150 stopniach.

Zdjęcie - Czekoladowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów