Czekoladowe muffinki z migdałami i kandyzowanymi wiśniami


Składniki na 12-14 muffinek:
- 50g czekolady
- 140g masła lub margaryny
- 100ml kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 140g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 140g drobnego cukru do wypieków
- 100g mielonych migdałów
- 6 łyżek kakao
- 85g kandyzowanych wiśni (można pominąć)

Posiekaj wiśnie jeżeli je dodajesz. Połam czekoladę do miseczki dodaj tłuszcz i w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuść oba składniki, następnie dobrze wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek, sodę, cukier, migdały, kakao i dobrze wymieszaj.
Do czekoladowo -maślanej masy dodaj śmietanę wymieszaj. Następnie wbij do osobnej miseczki jajka, roztrzep widelcem i wmieszaj do masy czekoladowej. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj posiekane wiśnie i wymieszaj.
Łyżką przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy na muffiny. Piecz około 20 minut aż ładnie wyrosną. Zostaw na kilka minut w formie w której się piekły następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. W międzyczasie przygotuj lukier.

- 140g cukru pudru
- 1 łyżeczka budyniu w proszku
- odrobina wody
- czekoladowe gwiazdki do dekoracji
Do miseczki wsyp cukier i budyń dodaj odrobinę wody i chwilę ucieraj aż uzyskasz gęstą białą półpłynną masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta można dodać troszkę więcej wody.
Gotowy lukier rozsmaruj za pomocą łyżeczki po wierzchu każdej muffinki i obsyp czekoladowymi gwiazdeczkami.

Przy okazji tego wpisu chciałam życzyć wszystkim czytelnikom mojego bloga WSPANIAŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA !! Wydrukuj przepis