Czekoladowe markizy z wiśniami

Czekoladowe markizy z wiśniami
Zdjęcie - Czekoladowe markizy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe markizy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe markizy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe markizy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe markizy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 60 g ciemnego kakao
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 20 g masła
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 150 g dropsów czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g gęstej konfitury wiśniowej
Przygotowanie

Porcji: 12 sztuk

Czas przygotowania: 1h


Mieszamy suche składniki: kakao, mąkę oraz sól.

Za pomocą robota kuchennego ubijamy cukier z olejem i miękkim masłem przez około 2-3 minuty.

Dodajemy jajko i jeszcze chwilę miksujemy.

Dodajemy suche składniki w trzech partiach za każdym razem miksując do połączenia się składników.

Dodajemy posiekaną czekoladę lub dropsy i schładzamy przez 30 minut.

Na blachę wyłożoną pergaminem wykładamy po porcji ciasta wielkości orzecha włoskiego. 

Pieczemy około 8-10 minut w 180 stopniach C. 

Ciasteczka po wyjęciu powinny być miękkie i wilgotne. Pozostawiamy do ostygnięcia na blasze.

Na połowę wystudzonych ciastek wykładamy po porcji konfitury wiśniowej i przykrywamy suchym ciasteczkiem. 

Kategorie przepisów