Czekoladowe ciasto z jagodami kamczackimi

Czekoladowe ciasto z jagodami kamczackimi

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z jagodami kamczackimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 


 

O właściwościach jagód kamczackich słów kilka

Granatowoniebieskie podłużne owoce jagody kamczackiej zyskują u nas coraz większą popularność, sami mamy w ogrodzie kilka krzaczków, których owoce z chęcią zjadamy lub wykorzystujemy do deserów.

Nie wiem czy wiecie ale udowodniono, że te niepozorne owoce wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, wspomagają także leczenie chorób oczu. Od lat wykorzystywane są w medycynie naturalnej (Rosji czy krajów bliskiego wschodu nawet Chin, czy Japonii). Według specjalistów, dzięki dużej zawartości składników o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), ale także błonnika, magnezu, potasu, manganu i witaminy K, regularne jedzenie jagód kamczackich pomaga przeciwdziałać rozwojowi wielu groźnych chorób przewlekłych, w tym m.in. chorób układu krążenia, chorób neurodegeneracyjnych, chorób wątroby, chorób jamy ustnej i układu pokarmowego czy też chorób oczu. Lista korzyści z regularnego spożywania tych owoców jest dość długa, na pewno nie zastąpią one one: leków na ból gardła, leków na chrypkę, czy leków na gorączkę, ale ich regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści dla organizmu.

Rozpisałam się ale już zapraszam na czekoladowe ciasto z dodatkiem tych pysznych owoców i kremu na bazie kaszy manny. Jest proste w przygotowaniu i pysznie smakuje z każdymi owocami.

 

Składniki na czekoladowe ciasto z jagodami kamczackimi:

 

Ciemne ciasto:

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli



Masa z kaszy manny:

  • 5 białek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 12 dag kaszki manny
  • 1/2 jagód
  • szczypta soli

 

Przygotowanie czekoladowego ciasta z jagodami kamczackimi:

Masło z cukrem ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki i dalej miksując dodajemy po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 chowamy do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie część ciasta z lodówki wykładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier. Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Taką masę wykładamy na brązowe ciasto znajdujące się w blaszce, na wierzch wykładamy jagody, a na nie ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C
Smacznego

 

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z jagodami kamczackimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z jagodami kamczackimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z jagodami kamczackimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów