Czekoladowe ciasto z cukinią

Już dawno chciałam sprawdzić, jak smakuje takie ciasto. Do tej pory z "warzywnych" ciast przetestowałam marchewkowe i dyniowe - po cukiniowym spodziewałam się podobnego smaku.  Z wielu różnych przepisów wybrałam propozycję Bajaderki z forum cincin na czekoladowe ciasto z cukinią. Nie spodziewałam się, że wyjdzie coś tak pysznego !

To idealna propozycja dla wielbicieli czekolady - mocno kakaowe ciasto z kawałeczkami czekolady i chrupiących orzechów, lekko wilgotne dzięki cukinii ( która wcale nie jest wyczuwalna w cieście ) . Uwaga: bardzo szybko znika ! ;-)

 

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 170 g masła lub margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 3 duże jajka [ dałam 4 mniejsze ]
  • 2 szklanki startej cukinii [ nie ubijać w szklance ]
  • 1/3 szklanki rumu , brandy lub wody [ dałam wodę z kilkoma kroplami aromatu rumowego ]
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów [ u mnie włoskie ]
  • 1 szklanka czekoladowych chipsów lub grubo posiekanej czekolady
  • pół szklanki gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki mleka

 

Cukinię obrać , usunąć nasiona. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Masło zmiksować z cukrem na gładką i puszystą masę. Nadal miksując dodawać po jednym jajku, dobrze ubić. Do masy dodać cukinię i rum [ lub wodę ]. Wymieszać - ciasto wygląda jakby się zwarzyło, ale po dodaniu mąki będzie gładkie i jednolite.

Mąkę wymieszać z kakao, czekoladą, orzechami, sodą, proszkiem i cynamonem. Dodawać do masy na przemian z mlekiem, dokładnie wymieszać. Wlać do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą [ użyłam tortownicy z kominkiem - o średnicy 30 cm ].

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 50 minut [ do suchego patyczka ]. Moje ciasto siedziało w piekarniku prawie 1,5 godziny.

Wyłożyć z formy na drucianą siateczkę, ostudzić [ moje stygło w tortownicy ]. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Przepisy z tych kategorii

Rolmopsy z zielonym jabłkiem i…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Chowder

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pierogi z kapustą i grzybami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Bezglutenowy zakwas na barszcz

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Barszcz wigilijny na zakwasie

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kluski z suszonymi śliwkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Sernik z bezą kokosową

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Bezglutenowy zakwas na barszcz

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

1

Piernik razowy

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Pierniczki alpejskie z nadzien…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Korzenny śledź z żurawiną

kinoikuchnia kinoikuchnia
Kino&Kuchnia

Rosół z królika

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog